fotogenieke landen

Nog geen vakantiebestemming gekozen? Aan de hand van vijf thema's selecteren we de meest passende landen voor jou. De VPRO neemt je mee op reis, in beeld en geluid. Deel 1: fotogenieke landen.

VPRO op reis

De VPRO maakt al jaren reportages en documentaires in het buitenland. Uit al dat prachtige werk hebben we een selectie voor je gemaakt, deze keer per thema. Omdat je de wereld van vandaag beter kunt begrijpen door deze verhalen. Veel plezier!

India

Voor degene die tegen een stootje kan, India staat garant voor een flinke cultuurschok. Absurde taferelen, lijken die langs zwemmende kinderen drijven, olifanten en apen die op de snelweg voor de bus springen en feestjes waar je elkaar mag besmeuren met gekleurde poeder. Jelle Brandt Corstius ging je voor. Kijk maar eens op onze India-pagina hoe hij het er van af brengt. 

Noorwegen

Wil je vooral wat 'Bob Ros'-achtige plaatjes schieten? Trek dan naar het noorden. Pas wel op als je op een van die prachtige Noorse kliffen een selfie wil maken, want je zal niet de eerste zijn die achterovervalt. 

Mocht je je wat willen inlezen in het land, dan kan je terecht op de Noorwegen-pagina. Met onder meer een mooie reportage van Stine Jensen over de aanslag op Utøya.

Griekenland

Nog zo'n Europese topbestemming: Griekenland. Het geld is er weliswaar op, maar de eeuwenoude beschaving is er nog in overvloed. Leuke profielfoto: poseren als Achilles tussen de oude stadsmuren. En natuurlijk ga je daarvoor dan niet naar Olympus in Athene, daar staan de Japanners in de weg. Nee, ga dan naar Halos. Waar? Klik hieronder en bekijk de documentaire over archeoloog Reinder Reinders die, samen met studenten, opgravingen deed naar deze oude stad.

Mexico

Het land van de sombrero's, tortilla's, Maya's en drugsoorlogen. Maar ook van de onovertroffen schoonheid van de natuur. Waan jezelf voordat je naar dit prachtige land vertrekt in de sfeer van de stad Chihuahua. Geluidskunstenaar Cilia Erens maakte microportretten in deze stad die een beroep doen op je verbeelding.

Eilandstaatjes

En dan nog een inkoppertje: kokosnoten, palmbomen en azuurblauwe zee. Doet het altijd goed bij zielige thuisblijvers. Je moet er wel een tijdje voor in het vliegtuig zitten, maar dan ben je ook in het paradijs. Jammer dat door de toenemende warmte die eilandjes steeds kwetsbaarder worden. Dus geniet er van nu het nog kan. Kijk naar de serie van Bernice Nooteboom die op Tuvalu de stand van het water peilt.

advertentie