drie lekker linkse vakantielanden

Nog geen vakantiebestemming gekozen? Aan de hand van vijf thema's selecteren we de meest passende landen voor jou. De VPRO neemt je mee op reis, in beeld en geluid. Deel 3: voor iedereen die een hekel heeft aan rechts, vijf landen waar je links mag rijden.

Zimbabwe

Als je denkt aan links rijden, is de kans groot dat je aan Groot-Brittannië denkt. Maar wat voor Groot-Brittannië geldt, gaat ook op voor veel voormalige Britse kolonies. Zimbabwe is daar één van. Wist je dat sinds de onafhankelijkheid van de Britten, in 1980, dit land maar één leider heeft gehad? Dit is natuurlijk Robert Mugabe. Bram Vermeulen ging recent op bezoek bij enkele tegenstanders van zijn regime. Op onze Zimbabwe-pagina vind je meer hierover.

Suriname

Suriname was een Nederlandse kolonie en toch rijden ze er links. Hoe kan dat? Om te beginnen hebben de Britten periodes van invloed gehad in Suriname. Maar dat is niet het hele verhaal. Iets wat niet veel mensen weten, is dat het in Nederland ook ooit gebruikelijk was om links te rijden. Toen in Nederland het rechtsrijden officieel werd ingevoerd, gold die wetgeving niet voor Suriname. Wil je meer verrassende verhalen horen over Suriname?

Japan

Japan is nooit gekoloniseerd en kon dus zelf over links- en rechtsrijden beslissen. Maar toen de Japanners hun eerste spoorwegen gingen aanleggen, hadden ze wel technische hulp van buitenaf nodig. Ze hadden verschillende opties, maar uiteindelijk kozen de Japanners voor de linksrijdende Britten. Kwam dit door de goede banden met de Britten, of sloot dit toevallig goed aan bij de traditie van de samoerai (die hun zwaard links droegen)? Wil jij meer weten over Japan?

drive left

drive left

advertentie