Vluchtelingen wel of niet met open armen aan onze grens ontvangen? En: moet Nederland een aanval op Syrië steunen? Of: waar ligt nu de kern van het probleem? Bij de vpro laten we betrokkenen, experts en ooggetuigen horen. Luister, kijk, lees en slijp je mening.

politiek

Het is onmogelijk om nog meer migranten op te vangen, vindt 63% van de Nederlanders. Dat bleek deze week uit een gezaghebbend Frans onderzoek. In hoeverre is deze weerzin terug te leiden naar angst voor de islam? En zijn die angsten terecht. In Buitenhof van zondag 1 november een debat tussen islamcriticus Wim van Rooy, die volgende week het nu al geruchtmakende boek Waarover men niet spreekt uitbrengt, migratiedeskundige Leo Lucassen en islamoloog Maurits Berger.
►28 minuten

Minister Jeanine Hennis-Plasschaert van Defensie gaat ervan uit dat het kabinet binnenkort een besluit neemt over eventuele deelname aan bombardementen op IS-doelen in Syrië. Hennis zei in het televisieprogramma Buitenhof van 21 september dat ze verwacht dat het niet al te lang meer duurt voor er een beslissing valt.
►14 minuten

Het is niet realistisch van het kabinet om op dit moment meer opvang in de regio te eisen. Een land als Libanon kan dat op dit moment helemaal niet aan. En als daar de situatie escaleert hebben we pas echt een vluchtelingenprobleem. Dat zei Sigrid Kaag, zondag 13 september in het programma Buitenhof. Kaag is VN-gezant in Libanon.
► 15 minuten

Een opmerkelijke stap van de Duitse, conservatieve roddelkrant Bild: met de campagne 'Wir helfen' wijzigen ze hun altijd zo rechtse koers en nemen het op voor de migranten. Online hoofdredacteur Julian Reichelt licht de nieuwe koers toe in Buitenhof van 30 augustus.
►15 minuten
 

Luister

Van Calais tot Kilis: In Bureau Buitenland vertellen verslaggevers en experts hoe de situatie ter plekke is, in de studio wordt het nieuws aangevuld met extra duiding. Luister en leer hoe uiteenlopend er in Europa wordt omgegaan met het migratieprobleem. De een ziet oplossingen en kansen, de ander is bang en bouwt een afscheidingsmuur. Van Hongarije tot Frankrijk, van Griekenland tot Slowakije. Luister en vergelijk: in welk land voel jij je het meeste thuis?