Boeren hebben moeite om een goede prijs te krijgen voor hun producten. Dat geldt zeker ook in het door crises geteisterde Griekenland. Maar een aantal jonge boeren heeft iets bedacht. Rik Delhaas doet zaterdag verslag in de Europa-estafette.


De Europa-estafette: dagelijks tussen 12.00 en 13.00 uur in De Sportzomer op NPO Radio 1.


Wie deze zomer Griekenland bezoekt, staat mogelijk een verrassing te wachten. In verschillende steden kom je hier automaten tegen die geen snoep of frisdrank verkopen, maar verse melk en melkproducten als kaas en chocomel.

Het gaat om een initiatief van een aantal jonge boeren, die zich enkele jaren geleden hebben verenigd in een coöperatie. Dankzij de melkautomaten kunnen zij hun producten rechtstreeks aan de consument verkopen, zonder tussenkomst van bijvoorbeeld een supermarkt. Hierdoor verdienen de boeren meer geld, terwijl de consument juist minder betaalt.

Een groot succes

Het initiatief wordt "ThesGala" genoemd: "Wil je melk?" En veel Grieken blijken dit inderdaad te willen. De eerste automaten in Larissa, een stad in Midden-Griekenland, waren zo'n groot succes dat er inmiddels ook automaten in Thessaloniki en Athene te vinden zijn.

Volgens een persvoorlichter van de coöperatie zijn er 52 melkautomaten in heel Griekenland, waaruit gemiddeld zo'n duizend liter melk per dag gekocht wordt. Sommige machines zouden zelfs drie keer per dag moeten worden bijgevuld om aan de vraag te voldoen.

Concurrentie van Nederlandse boeren

Het succes van de automaten komt deels door de financiële crisis, die Griekenland bijzonder hard geraakt heeft. Daar komt bij dat de prijs van melk, ondanks de crisis, juist toenam in dit land. De EU en de IMF dwongen Griekenland hierop om de Griekse markt toegankelijker te maken voor geïmporteerde melk uit Nederland en andere Europese landen.

Deze "import-melk" moest lange transportroutes afleggen en was daardoor minder vers, maar goedkoper dan de Griekse melk. De Griekse boeren, die op veel kleinere schaal produceren dan hun Nederlandse collega's, konden hier moeilijk tegen concurreren. Het initiatief met de melkautomaten laat echter zien dat alternatieven mogelijk zijn.

De Europa-estafette

Meer over de Griekse melkautomaten hoor je zaterdag in de Sportzomer-rubriek "De Europa-estafette", tussen 12.00 en 13.00 uur op NPO Radio 1.

De Europa-estafette loopt langs lokale initiatieven in verschillende Europese landen, waarbij mensen zélf een sociale, economische en/of milieucrisis te lijf gaan, onafhankelijk van “Brussel” en nationale politici. Deze week is de estafette in Griekenland, waar onder andere een vluchtelingenhotel werd bezocht.