Italië/Frankrijk 1954. Drama van André Cayatte. Met o.a. Isa Miranda, Bernard Blier, Paul Frankeur, Marina Vlady en Roger Coggio.

VPRO Cinema

Door bourgeois-ouders verwaarloosde middelbare scholieren beramen de diefstal van een kostbare postzegelverzameling bij een corrupte notabele, maar doden bij ongeluk een nachtwaker. In paniek brengen ze ook een medeplichtige om van wie ze verraad vrezen. Destijds een opzienbarende film die een aanklacht tegen opvoeders is, maar de grote mate van navolging maakte dat de film nu nog slechts afgetrapt en melodramatisch aandoet. Toch is het een treffend tijdsbeeld, waarbij de oorlog in Korea (1950-53) de morele onzekerheid indirect be[KA3]invloedt. De rol van het (enige) koelbloedige meisje maakte Vlady tot ster. Dubbel bekroond op het filmfestival van Cannes. Het scenario is van Charles Spaak en regisseur Cayatte. Het camerawerk is van Jean Bourgoin. Mono, Western Electric Sound System.

credits

Regie:
André Cayatte
Cast:
Isa Miranda, Bernard Blier, Paul Frankeur, Marina Vlady, Roger Coggio, Jacques Chabassol, Jacques Fayet, Clément Thierry, Delia Scala, Jacques Castelot, Line Noro, Lia Zopelli
Scenario:
Charles Spaak
Camera:
Jean Bourgoin
Muziek:
Georges Van Parys
Jaar:
1954
Genres:
Drama, Familiefilm
Trefwoorden:
Tienerfilm, Sociaal drama
Landen:
Italië, Frankrijk

op televisie
0 uitzendingen

Avant le déluge (1954) is deze week niet op televisie. Log in om een abonnement aan te maken