Verenigde Staten 1961. Western van Michael Curtiz. Met o.a. John Wayne, Stuart Whitman, Lee Marvin, Ina Balin en Bruce Cabot.

VPRO Cinema

Kapitein Wayne van de Texas Rangers wil de beruchte Comancheros, een blanke bende die de Indianen voorzien van drank en wapens, onschadelijk maken. Inmiddels slaagt hij erin de ontsnapte oplichter Whitman in de boeien te slaan. Bij een overval redt Whitman het leven van Wayne. Tussen beiden ontstaat een aan schommelingen onderhevige relatie: nu eens zijn het dikke vrienden, dan weer vijanden. Deze klassieke western werd de laatste film van Curtiz, ook al wordt een groot deel van het werk aan zijn 2nd unit-regisseur, Cliff Lyons, toegeschreven. De tegenstelling tussen Wayne en Whitman maakt de film nog spannender en wordt met veel humor doorspekt. Het scenario is van James Edward Grant en Clair Huffaker, gebaseerd op een roman van Paul I. Wellman. Knap camerawerk van William H. Clothier en een memorabele score van Elmer Bernstein. Gefilmd in CinemaScope.

credits

Regie:
Michael Curtiz
Cast:
John Wayne, Stuart Whitman, Lee Marvin, Ina Balin, Bruce Cabot, Nehemiah Persoff, Joan O'Brien, Henry Daniell, Richard Devon, Jack Elam, Edgar Buchanan, Pat Wayne, Michael Ansara
Scenario:
James Edward Grant, Clair Huffaker
Productie:
George Sherman
Camera:
William H. Clothier
Muziek:
Elmer Bernstein
Jaar:
1961
Alt. titels:
Comancheros, The, Die Comancheros
Genres:
Western
Landen:
Verenigde Staten

op televisie
0 uitzendingen

The Comancheros (1961) is deze week niet op televisie. Log in om een abonnement aan te maken