Nederland 1955. Komedie van Wolfgang Staudte. Met o.a. Kees Brusse, Lies Franken, Dick van der Velde, Jenny van Maerlant en Bob de Vries.

VPRO Cinema

Piet Bakker`s populaire gelijknamige boek, een volksdrama over het straatjongetje Ciske (Van der Velde) wiens vader zeeman (De Vries) is, en wiens losbollige moeder (Van Maerlant) niet bepaald het toonbeeld van burgerlijk fatsoen is, werd door Staudte dramatisch zwaar aangezet. Kees Brusse als begrijpende onderwijzer Bruis is met al z`n goede acteerwerk echter niet in staat de show te stelen van de jeugdige Van der Velde. Staudte kreeg in Veneti[KA3]e voor deze versie de Zilveren Beer voor de Beste Regie. Zie ook CISKE - EIN KIND BRAUCHT LIEBE (1955), die Staudte tegelijkertijd draaide met gedeeltelijk dezelfde rolverdeling. Van der velde werd in die versie vervangen door Johan Valk. In 1984 is er een nieuwe versie gemaakt door Guido Pieters met het zangertje van het levenslied Danny de Munk in de hoofdrol. Het scenario is van regisseur Staudte. Het camerawerk is van Prosper Dekeukelaire. Mono.

credits

Regie:
Wolfgang Staudte
Cast:
Kees Brusse, Lies Franken, Dick van der Velde, Jenny van Maerlant, Bob de Vries, Riek Schagen, Johan Kaart, Paul Steenbergen, Cees Laseur, Rob de Vries, Bernard Droog
Scenario:
Wolfgang Staudte
Productie:
Hans Boekman
Camera:
Prosper Dekeukelaire
Muziek:
Steye van Brandenburg, Herbert Windt
Jaar:
1955
Genres:
Komedie, Drama, Familiefilm
Trefwoorden:
Kinderfilm, Tragikomedie, Sociaal drama, Jeugdfilm, Familiefilm
Landen:
Nederland


op televisie
0 uitzendingen

Ciske de Rat (1955) is deze week niet op televisie. Log in om een abonnement aan te maken