Verenigd Koninkrijk/Verenigde Staten 1938. Drama van King Vidor. Met o.a. Robert Donat, Rosalind Russell, Ralph Richardson, Rex Harrison en Emlyn Williams.

VPRO Cinema

Eersteklas bewerking van het boek van A.J. Cronin over een hardwerkende, arme dokter uit een mijnwerkersdorpje in Wales die machteloos moet toezien dat hij de door kolengruis aangetaste longen van zijn mijnwerkerspatiënten niet kan genezen. De troosteloze familieleden nemen hem de dood van hun dierbare bloedverwanten kwalijk, waardoor zijn praktijk wegkwijnt. Dan probeert hij een nieuw bestaan op te bouwen in Londen en wordt 'society-arts'. Hij verschaft zich een zorgeloos bestaan door welgestelde ingebeelde zieken te behandelen, wat hij diep in zijn hart verafschuwt, terwijl hij zijn vrouw en vrienden verwaarloost. Een tragisch voorval opent zijn ogen. Hoewel de film een beetje als een nachtkaars uitgaat, maakt het goede spel zeer veel goed. Hoofdrolspeler Donat was een zwaar astmalijder en volbracht zijn rol met rusteloze pauzes aan een zuurstofcylinder, waardoor hij noodgedwongen in zijn rol was ingeleefd en daardoor nog steeds heel waarachtig overkomt. Scenario van Ian Dalrymple, Frank Wead en Elisabeth Hill. Camerawerk van Harry Stradling.

credits

Regie:
King Vidor
Cast:
Robert Donat, Rosalind Russell, Ralph Richardson, Rex Harrison, Emlyn Williams, Penelope Dudley-Ward, Francis L. Sullivan, Mary Clare, Cecil Parker, Joyce Bland, Felix Aylmer, Athene Seyler, Edward Chapman, Nora Swinburne
Scenario:
Ian Dalrymple, Emlyn Williams, Elizabeth Hill, Frank Wead
Productie:
Victor Saville
Camera:
Harry Stradling sr
Muziek:
Louis Levy
Montage:
Charles Frend
Jaar:
1938
Alt. titels:
Citadel, The, Die Zitadelle
Genres:
Drama, Thriller
Trefwoorden:
Ziekenhuisfilm, Melodrama
Landen:
Verenigd Koninkrijk, Verenigde Staten

op televisie
0 uitzendingen

The Citadel (1938) is deze week niet op televisie. Log in om een abonnement aan te maken