Cheb

1991, Rachid Bouchareb, 82 minuten

Frankrijk/Algerije 1991. Drama van Rachid Bouchareb. Met o.a. Mourad Bounaas, Pierre-Loup Rajot, Nozha Khouadra, Nadji Beida en Mohamed Nacef.

VPRO Cinema

De negentien-jarige Merwan Kechida (Bounaas) woont sinds zijn eerste levensjaar in Frankrijk. Helaas bezit hij nog steeds de Algerijnse nationaliteit, en wordt uitgewezen. Van de ene op de andere dag bevindt hij zich in Algerije. Een pijnlijke confrontatie, want hij kent noch de taal noch de zeden en gewoonten. Zijn paspoort wordt meteen in beslag genomen, en hij wordt naar het Zuiden overgebracht om zijn militaire dienstplicht te vervullen, wat een zware beproeving zal zijn. Met zijn eerste speelfilm BATON ROUGE (1985) viel deze in 1953 geboren filmer al op. Hij maakt ruimschoots gebruik van zowel biografische als autobiografische gegevens, en het is duidelijk te merken dat hij de gevoelens in zijn film echt beleefd heeft. Op subtiele en genuanceerde wijze behandelt hij het actuele thema van de confrontatie tussen twee beschavingen. Eveneens lukt het hem er in visueel opzicht een gedicht van te maken, mede dankzij de beelden van Yousef Sahraoui.

credits

Regie:
Rachid Bouchareb
Cast:
Mourad Bounaas, Pierre-Loup Rajot, Nozha Khouadra, Nadji Beida, Mohamed Nacef, Houari Bellamou, Yahia Benmabrouk, Boualem Benani
Muziek:
Safy Boutella, Dee Nasty, Tambours du Bronx, Les
Jaar:
1991
Alt. titels:
Cheb - Flucht aus Afrika
Genres:
Drama
Trefwoorden:
Sociaal drama
Landen:
Frankrijk, Algerije


op televisie
0 uitzendingen

Cheb (1991) is deze week niet op televisie. Log in om een abonnement aan te maken

Reageer