Frankrijk/Italië 1975. Drama van Marco Ferreri. Met o.a. Gérard Depardieu, Ornella Muti, Zouzou, Michel Piccoli en Renato Salvatori.

VPRO Cinema

Een werkloze ingenieur is met zijn zoontje door zijn feministische vrouw verlaten. Hij wordt verliefd op een verzorgster in de cr[KA2]eche van zijn baby, die in de daaruit volgende verhouding steeds meer groeit in haar moederrol en zich uiteindelijk gaat verzetten tegen de seksualiteit die haar tot een object maakt. De man die zijn bestaansrecht als vader en als minnaar heeft verloren, castreert zichzelf. Indringende tragedie plaatst de personages tegen onpersoonlijke nieuwbouw en maakt aannemelijk dat de hoofdpersoon (met volledige inzet door Depardieu gespeeld) zich alleen nog kan bewijzen door middel van zijn geslacht. Dat hij als fallocraat verzet oproept, maar zelf zijn ergste slachtoffer is, maakt Ferreri's pessimisme over het failliet van de gangbare relatie-structuren genuanceerd en beangstigend overtuigend.

credits

Regie:
Marco Ferreri
Cast:
Gérard Depardieu, Ornella Muti, Zouzou, Michel Piccoli, Renato Salvatori, Giuliana Calandra, Nathalie Baye, Daniela Silverio, Davide Biffani
Muziek:
Philippe Sarde
Jaar:
1975
Alt. titels:
Dernière femme, La, L'Ultima donna, Ultima donna L', Die letzte Frau
Genres:
Drama
Trefwoorden:
Psychologisch drama, Sociaal drama, Tragedie
Landen:
Frankrijk, Italië

op televisie
0 uitzendingen

La Dernière femme (1975) is deze week niet op televisie. Log in om een abonnement aan te maken