Edvard Munch

1976, Peter Watkins, 165 minuten

Zweden/Noorwegen 1976. Biografie van Peter Watkins. Met o.a. Geir Westby, Gro Fraas, Kjersti Allum, John Hal Sbog en Rachel Pedersen.

VPRO Cinema

De biografie van de Noorse kunstenaar Edvard Munch die beroemd werd om zijn schilderij `Schreeuw`. De film toont zijn jeugd in Oslo, zijn puberteit en het lijden aan tuberculose in Christiania, zijn ongelukkige liefde voor een getrouwde vrouw als jong volwassene, en ten slotte zijn vertrek naar Duitsland. In dit uit verschillende losse episodes (steeds door andere acteurs gespeeld) opgebouwd kunstenaarsportret worden artistieke en ideologische ontwikkelingen in verband gebracht met het maatschappelijk tijdperk in de tweede helft van de vorige eeuw. Dit geschiedt op een soms gekunstelde en al te nadrukkelijke manier, maar de gangbare clichés van een verfilmd artiestenleven worden vermeden. Het meest verdienstelijke is het onder de aandacht brengen van Munchs verdere, grote oeuvre buiten de paar werken die internationaal beroemd werden en de goeddeels gelukte poging om daar in de fotografische stijl van de film bij aan te sluiten. Watkins is de maker van de beroemde BBC-film CULLODEN; hij kon in Engeland niet meer werken en vluchtte naar Scandinavië.

credits

Regie:
Peter Watkins
Cast:
Geir Westby, Gro Fraas, Kjersti Allum, John Hal Sbog, Rachel Pedersen, Berit Rytter, Gunnar Skjetre, Erik Kristiansen, Lotte Teig
Jaar:
1976
Genres:
Biografie, Historische film
Landen:
Zweden, Noorwegen


op televisie
0 uitzendingen

Edvard Munch (1976) is deze week niet op televisie. Log in om een abonnement aan te maken

Reageer