Hon dansade en sommar

1951, Arne Mattson, 93 minuten

Zweden 1951. Drama van Arne Mattson. Met o.a. Ulla Jacobsson, Folke Sundquist, Edvin Adolphson, Irma Christenson en Gösta Gustavsson.

VPRO Cinema

G[KA3]oran Stendahl (Sundquist) brengt na zijn eindexamen de vakantie door op de boerderij van zijn oom en wordt verliefd op buurmeisje Kerstin (Jacobsson). Onder invloed van een conservatieve dominee keren de dorpsbewoners en de familie van het meisje zich tegen de jonge liefde, maar ze trotseren de oppositie. Het meisje sterft bij een ongeluk op de motorfiets en de dominee stelt bij de begrafenisdienst de jongen verantwoordelijk. Dit eerste grote internationale succes van de naoorlogse Zweedse cinema vierde destijds op een opzienbarende wijze de vrije liefde (met bijbehorende naaktsc[KA2]ene). Niets om nu nog van op te kijken en zwart/wit-tegenstellingen doen opgelegd melodramatisch aan, al blijft het jonge paar verfrissend spontaan. Bekroond met een Gouden Beer in Berlijn en de muziek van Sven Sk[KA3]old kreeg prijs voor de Beste Muziek in Cannes. Het scenario is van W. Semitjov naar de roman [KL]Sommardansen[KLE] van P.O. Ekstr[KA3]om met medwerking van Olle Hellbom (die als regisseur talloze PIPI LȦNSTRUMP films op zijn naam zou zetten) en regisseur Mattson, die niet op aftiteling als zodanig staan vermeld. Het camerawerk is van Göran Strindberg. Mono.

credits

Regie:
Arne Mattson
Cast:
Ulla Jacobsson, Folke Sundquist, Edvin Adolphson, Irma Christenson, Gösta Gustavsson, Berta Hall, John Elfström, Erik Hell, Nils Hallberg
Scenario:
W. Semitjov
Camera:
Göran Strindberg
Muziek:
Sven Sköld
Jaar:
1951
Genres:
Drama, Romantiek, Erotiek
Trefwoorden:
Romantisch drama, Seksfilm
Landen:
Zweden


op televisie
0 uitzendingen

Hon dansade en sommar (1951) is deze week niet op televisie. Log in om een abonnement aan te maken

Reageer