Frankrijk/Marokko 1975. Drama van Souhel Ben Barka. Met o.a. Claude Giraud, Philippe Léotard, Sacha Pitoëff, Giorgio Ardisson en Claudio Gora.

VPRO Cinema

Een olieproducerend Arabisch land heeft door omkoping van een minister een onvoordelig handelsverdrag met een Amerikaanse maatschappij gesloten en blijft ondanks bodemrijkdom in totale armoede. Nieuwe idealistische minister probeert de corruptie aan de kaak te stellen, maar wordt gearresteerd wegens hoogverraad. Situering in een niet nader genoemd land stelt de regisseur in staat authentieke gebeurtenissen uit verschillende Arabische staten te combineren, maar de film mist daardoor merkwaardig genoeg overtuigingskracht. Niettegenstaande de weinig bekwame regie is de zinnige boodschap van de film duidelijk genoeg: niet alleen verzet van OPEC jegens afnemers, maar óók kritisch klassebewustzijn tegen exploitanten in eigen land.

credits

Regie:
Souhel Ben Barka
Cast:
Claude Giraud, Philippe Léotard, Sacha Pitoëff, Giorgio Ardisson, Claudio Gora, David Markham, Assan Ganouni, Bellasri Absessalam, Henryik Wodzinski
Muziek:
Gheorge Zamfir
Jaar:
1975
Alt. titels:
Guerre du pétrole n'aura pas lieu, La
Genres:
Drama
Trefwoorden:
Politieke film, Sociaal drama
Landen:
Frankrijk, Marokko

op televisie
0 uitzendingen