In nome del popolo Italiano

1971, Dino Risi, 105 minuten

Italië 1971. Komedie van Dino Risi. Met o.a. Ugo Tognazzi, Vittorio Gassman, Yvonne Furneaux, Ely Galleani en Michele Cimarosa.

VPRO Cinema

Een linkse rechter van instructie is belast met het onderzoek naar de dood van een callgirl en komt op het spoor van een rechtse, despotische directeur van een milieu-onveilige industrie. Hoewel het hoertje zelfmoord blijkt te hebben gepleegd, vernietigt de rechter de bewijzen om toch de industrieel te kunnen veroordelen. Deze cynische Italiaanse komedie laat zien hoe men van een integere ideologie tot een oneerlijke methodiek komt en de maatschappij paranoïde maakt. Gassman speelt niet alleen de industrieel, maar ook een reeks van andere rollen, waardoor het hele Italiaanse volk tenslotte zí[KA1]jn gezicht krijgt. Deze lucide film werd uiteraard door links en rechts aangevochten om zijn 'onverantwoord pessimisme'.

credits

Regie:
Dino Risi
Cast:
Ugo Tognazzi, Vittorio Gassman, Yvonne Furneaux, Ely Galleani, Michele Cimarosa, Renato Baldini, Pietro Tordi, Maria Theresa Albani, Rossella Bergamonti
Muziek:
Carlo Rustichelli
Jaar:
1971
Genres:
Komedie
Trefwoorden:
Politieke film, Satire
Landen:
Italië


op televisie
0 uitzendingen

Reageer