Liten Ida

1981, Laila Mikkelsen, 87 minuten

Zweden/Noorwegen 1981. Oorlogsfilm van Laila Mikkelsen. Met o.a. Sunniva Lindekleiv, Lise Fjeldstad, Howard Halvorsen, Ellen Westerfjell en Minken Fosheim.

VPRO Cinema

Het zeven-jarige dochtertje van een vrouw die tijdens WO II een relatie met een Duitse soldaat heeft, is evenals haar moeder het doelwit voor afkeer en beledigingen van Noorse dorpelingen. Ze wordt tot D-day naar een oud boerengezin gestuurd. Hoewel ze had gehoopt op vrede, wordt ze bij thuiskomst het slachtoffer van ongeremde wraakgevoelens. Deze debuutfilm, naar de autobiografische roman van Marit Paulsen, weet op opmerkelijke wijze ieder vals sentiment te vermijden en van de in zichzelf gekeerde hoofdrol een 'overleefster-ondanks-alles' te maken. Een prachtige rol van Fjeldstad als de tussen verbittering en ijdele hoop verscheurde moeder. Scenario van Paulsen en Laila Mikkelsen. Camerawerk van Hans Welin en Kjell Vassdal.

credits

Regie:
Laila Mikkelsen
Cast:
Sunniva Lindekleiv, Lise Fjeldstad, Howard Halvorsen, Ellen Westerfjell, Minken Fosheim, Roennaug Alten, Anna Toft Olsen, Hildur Solberg, Bernt Lindekleiv, Gunnar Olram
Scenario:
Paulsen
Camera:
Hans Welin
Muziek:
Eyvind Solȧs
Jaar:
1981
Genres:
Oorlogsfilm, Drama
Trefwoorden:
Psychologisch drama, Oorlogsfilm
Landen:
Zweden, Noorwegen


op televisie
0 uitzendingen

Liten Ida (1981) is deze week niet op televisie. Log in om een abonnement aan te maken

Reageer