Leentje van de zee

1928, François Frijters, 70 minuten

België 1928. Drama van François Frijters. Met o.a. Yvonne Breemans, Freddy Winkeleer, Henri Roeland, Joe Franky en José Hermina.

VPRO Cinema

Een door Vlaamse filmarcheologen Paul Geens en Jo Vincent in 1986 teruggevonden pareltje van epoquegetrouwe melodramatiek. Na een schipbreuk spoelt het meisje Leentje aan. Ze wordt geadopteerd door een vissersgezin en groeit op tot een mooie maagd. Een vissersjongen maakt haar het hof maar een trouweloze stadsjonker verleidt haar. Laatsgenoemde wordt vermoord en de vissersjongen wordt verdacht. Ondanks de eenzijdige personages, houterige gebaren, overjaarse mimiek en haperende technische situaties een waardevol voorbeeld van naïeve filmkunst. Het scenario van Anna Frijters, in het Engels geschreven en getiteld Peggy of the Sea werd in 1925 bekroond met de tweede prijs in een concours dat georganiseerd werd door de Amerikaanse uitgeverij Brewster Publications.

credits

Regie:
François Frijters
Cast:
Yvonne Breemans, Freddy Winkeleer, Henri Roeland, Joe Franky, José Hermina, Carola Lody, John Smits, Leon de Clerck, Emile Breemans
Jaar:
1928
Genres:
Drama
Trefwoorden:
Melodrama
Landen:
België


op televisie
0 uitzendingen

Leentje van de zee (1928) is deze week niet op televisie. Log in om een abonnement aan te maken

Reageer