Verenigde Staten 1974. Biografie van Bob Fosse. Met o.a. Dustin Hoffman, Valerie Perrine, Jan Miner, Stanley Beck en Gary Morton.

VPRO Cinema

Meesterlijke biografie van de tragische Amerikaanse stand-up comedian Lenny Bruce, subliem vertolkt door Hoffman. De film begint in 1951 wanneer Bruce zijn toekomstige echtgenote, Perrine, leert kennen, een strip-tease danseres. Op zijn verzoek stopt ze met zich publiekelijk uit te kleden en ze werken aan een eigen, gezamenlijk nummer. Al gauw wordt zijn talent algemeen erkend, waarna hij zijn one-man-show start, waarmee hij alle taboes doorbreekt. Door te veel stress raakt hij echter aan de drugs. Een film die een grote indruk bij de toeschouwer achterlaat. Het scenario van Julian Barry, naar zijn eigen toneelstuk, is bijzonder realistisch en de tragiek die Fosse in zijn regie legt maakt van Bruce een slachtoffer van zijn eigen genie. De zwartwit-fotografie van Bruce Surtees doet de film nog realistischer overkomen.

credits

Regie:
Bob Fosse
Cast:
Dustin Hoffman, Valerie Perrine, Jan Miner, Stanley Beck, Gary Morton, Rashel Novikoff, Lee Sandman, Martin Begley, Monroe Myers, Bruce McLaughlin
Scenario:
Julian Barry
Productie:
Marvin Worth
Camera:
Bruce Surtees
Muziek:
Ralph Burns
Montage:
Alan Heim
Jaar:
1974
Genres:
Biografie, Drama
Landen:
Verenigde Staten


op televisie
0 uitzendingen

Lenny (1974) is deze week niet op televisie. Log in om een abonnement aan te maken