Mosé

1975, Gianfranco de Bosio, 360 minuten

Verenigd Koninkrijk/Italië 1975. Historische film van Gianfranco de Bosio. Met o.a. Burt Lancaster, Ingrid Thulin, Irene Papas, Anthony Quayle en Laurent Terzieff.

VPRO Cinema

Een intelligente en aan historisch en bijbelonderzoek getoetste scenariobewerking van de door Mozes geleide uittocht uit Egypte naar het Beloofde Land. De spektakeleffecten zijn schaars ter wille van de psychologische uitdieping en de door de bijbelboeken zelf aangedragen rijkdom aan kleine details. Goed spel over bijna de hele linie, met alle twijfels, scepsis en teleurstelling die helden uit een bijbels epos zelden wordt vergund (Gods stem is ook die van Lancaster, dus Mozes' eigen geweten). De onvermijdelijke grootscheepse scènes zijn echter houterig en doorzichtig getruceerd, ondanks de medewerking van specialist Mario Bava. In de ingekorte bioscoopversie van 139m, die op video is verschenen, zijn de bijrollen en ontwikkeling daarvan opgeofferd. Het door Richard Johnson gesproken commentaar is nodig om het gebrek aan continuïteit op te vangen. Opmerkelijke muziek van Morricone, waarbij de Hebreeuwse folkloristische klanken van Seltzer uit de toon vallen.

credits

Regie:
Gianfranco de Bosio
Cast:
Burt Lancaster, Ingrid Thulin, Irene Papas, Anthony Quayle, Laurent Terzieff, Mariangela Melato, Marisa Berinson, Michele Placido, Joseph Shiloah, Schmuel Rodensky, Richard Johnson (stem)
Muziek:
Ennio Morricone, Dov Seltzer
Jaar:
1975
Alt. titels:
Moses, the Lawgiver
Genres:
Historische film, Drama
Trefwoorden:
Psychologisch drama, Bijbelse film
Landen:
Verenigd Koninkrijk, Italië


op televisie
0 uitzendingen

Mosé (1975) is deze week niet op televisie. Log in om een abonnement aan te maken

Reageer