Ordet

1955, Carl Theodor Dreyer, 126 minuten

Denemarken 1955. Drama van Carl Theodor Dreyer. Met o.a. Henrik Malberg, Emil Hass Christensen, Preben Lerdorff Rye, Birgitte Federspiel en Gay Khristiansen.

VPRO Cinema

Een verfilming van Kaj Munk`s mystieke toneelspel over een Jutlandse boerenzoon die zichzelf als re[KA3]incarnatie van Christus beschouwt en dan zijn in het kraambed gestorven schoonzuster laat herrijzen. Een lang gewenst project van Dreyer dat werd gedwarsboomd door de gelijknamige Zweedse film uit 1943 van Gustaf Molander. De film combineert een voor hem gebruikelijke sobere vormgeving (met doorgecomponeerde beelden in 'Rembrandt-licht') met ongewoon emotioneel acteren, wat de religieuze bezieling versus star puritanisme een enorme overtuigingskracht geeft. Het scenario van regisseur Dreyer, die noch als regisseur noch als scenarioschrijver op de aftiteling staat vermeld. Idem voor de rolvewrdeling. Het camerawerk is van Henning Bendtsen. Mono.

credits

Regie:
Carl Theodor Dreyer
Cast:
Henrik Malberg, Emil Hass Christensen, Preben Lerdorff Rye, Birgitte Federspiel, Gay Khristiansen, Ejnar Federspiel, Gerda Nielsen, Ove Rud, Henry Skjaer, Sylvia Eckjausen
Scenario:
Carl Theodor Dreyer
Productie:
Carl Theodor Dreyer, Tage Nielsen
Camera:
Henning Bendtsen
Muziek:
Sylvia Schierbeck, Poul Schierbeck
Jaar:
1955
Alt. titels:
Word, The, Het woord
Genres:
Drama, Horror
Trefwoorden:
Melodrama, Religieuze film, Occultisme
Landen:
Denemarken


op televisie
0 uitzendingen

Ordet (1955) is deze week niet op televisie. Log in om een abonnement aan te maken

Reageer