Ole dole doff

1966, Jan Troell, 110 minuten

Zweden 1966. Drama van Jan Troell. Met o.a. Per Oscarsson, Kerstin Tidelius, Ann-Marie Gyllenspeltz, Bengt Ekerot en Harriet Forssell.

VPRO Cinema

S[KA3]oren M[KA9]artensson (Oscarsson), een onderwijzer in Malm[KA3]o, kan geen contact krijgen met zijn leerlingen en neemt zijn toevlucht tot panische ordemaatregelen. De minachting van zijn vrouw Anne-Marie (Gyllenspetz) en de ontmoeting met een geslaagde vriend maken zijn besef van eigen falen steeds verlammender, waardoor hij het slachtoffer kan worden van de terreur van de kinderen. Dit genuanceerd portret in mineur zet de reeks van details nergens te dik of zwart-wit aan en Oscarsson die vaak de neiging heeft tot zwaar aangezet gekweld acteren, is opmerkelijk sober. Meervoudig bekroond in Berlijn met maar liefst vijf prijzen, waaronder de Gouden Beer. Regisseur Troell deed ook het camerawerk en de montage en is op alle terreinen even goed. Het scenario is van Bengt Forslund, regisseur Troell en Clas Engström naar diens roman. Mono.

credits

Regie:
Jan Troell
Cast:
Per Oscarsson, Kerstin Tidelius, Ann-Marie Gyllenspeltz, Bengt Ekerot, Harriet Forssell, Per Sjöstrand, Georg Oddner, Catharine Edveldt, Bo Malmqvist
Scenario:
Bengt Forslund
Muziek:
Erik Nordgren
Jaar:
1966
Alt. titels:
Who Saw Him Die?
Genres:
Drama
Trefwoorden:
Psychologisch drama, School, Tragedie
Landen:
Zweden


op televisie
0 uitzendingen

Ole dole doff (1966) is deze week niet op televisie. Log in om een abonnement aan te maken

Reageer