Napoléon

1927, Abel Gance, 235 minuten

Frankrijk 1927. Historische film van Abel Gance. Met o.a. Albert Dieudonné, Gina Manès, Philippe Hériat, Abel Gance en Antonin Artaud.

VPRO Cinema

Een film over de jeugd en de militaire loopbaan van Napoleon Bonaparte tot en met zijn triomfantelijke invasie van Itali[KA3]e. Door de gelijktijdige opkomst van de geluidsfilm is deze film internationaal te weinig opgemerkt. Dit grotendeels verloren gewaande historische epos waarvoor Gance het `triple [KA1]ecran` ontwikkelde, werd door de Britse historicus Kevin Brownlow in de loop der jaren zo volledig mogelijk gereconstrueerd en in de presentatie van Francis Coppola tot h[KA2]et spraakmakende evenement van 1980 gelanceerd. (De oorspronkelijke muziek van Arthur Honneger ging verloren en er zijn twee nieuwe partituren gecomponeerd, door Carl Davis en Carmine Coppola.) De werking van de finale met gelijktijdig drie beelden zal op het tv-scherm verloren gaan, maar er blijft meer dan genoeg imponerends over.

credits

Regie:
Abel Gance
Cast:
Albert Dieudonné, Gina Manès, Philippe Hériat, Abel Gance, Antonin Artaud, Edmond van Daele, Marguerite Gance, Alexandre Koubitzky, Nicolas Koline, Annabella, Pierre Batcheff
Scenario:
Abel Gance
Camera:
Torpkoff, Joseph-Louis Mundwiller, Jules Kruger
Muziek:
Arthur Honegger, Carmine Coppola
Montage:
Abel Gance, Marguerite Beaugé
Jaar:
1927
Alt. titels:
Napoléon, vu par Abel Gance, Bonaparte et la Révolution, Napoléon Bonaparte, Napoléon vu par Abel Gance
Genres:
Historische film, Avonturenfilm, Romantiek, Actiefilm
Trefwoorden:
Romantisch drama, Spektakel
Landen:
Frankrijk


op televisie
0 uitzendingen

Napoléon (1927) is deze week niet op televisie. Log in om een abonnement aan te maken

Reageer