België 1954. Sciencefiction van Charles Dekeukeleire. Met o.a. Paul Frankeur, Pierre Trabaud, Guy Lou, Robert Lussac en Marcel Berthau.

VPRO Cinema

Een atoomproef in Belgi[KA3]e mislukt. De bom ontploft niet maar vormt een kleine wolk (le petit nuage...) die over de wereld vliegt en een klimaat van broederlijkheid schept. De mensen verzoenen zich, de beursnoteringen storten ineen, overal heerst vrede en de wapenfabrikanten worden werkloos. Zo had de film moeten worden, een waarschuwing voor de gevaren van atoomwapens. Halverwege te opnamen moest Dekeukeleire, beroemd maker van documentaires, zijn mislukking stopzetten. Hij riep de hulp in van twee filmjournalisten die een reddingsplan uitwerkten: het primitieve scenario werd aangevuld: twee journalisten bezoeken de filmstudio en een regisseur (Frankeur) toont hen de ruwe montage van een pacifistische film. De journalisten brengen kritiek uit, discussiëren en zeggen zelfs dat Dekeukeleire geen talent heeft om speelfilms te maken. Beroemd Frans acteur Frankeur loopt erbij voor spek en bonen en de film is Dekeukeleire's laatste poging tot het draaien van een speelfilm. Ook bekend als LA CHASSE AU NUAGE en als LE NUAGE ATOMIQUE.

credits

Regie:
Charles Dekeukeleire
Cast:
Paul Frankeur, Pierre Trabaud, Guy Lou, Robert Lussac, Marcel Berthau, Claude Nadine, Paul Delmiche, Hubert Daix, Gaston Dupray
Muziek:
Marcel Druart
Jaar:
1954
Alt. titels:
Petit nuage, Le, Chasse au nuage, La, Nuage atomique, Le
Genres:
Sciencefiction, Experimenteel
Trefwoorden:
Experimentele film, SF-Film
Landen:
België

op televisie
0 uitzendingen

Le petit nuage (1954) is deze week niet op televisie. Log in om een abonnement aan te maken