Przestuchanie

1982, Ryszard Bugajski, 118 minuten

Polen 1982. Film noir van Ryszard Bugajski. Met o.a. Krystyna Janda, Janusz Gajos, Adam Ferency, Anna Romantowska en Agnieszka Holland.

VPRO Cinema

Een patriottische Poolse vrouw die als zangeres bij de troepen de bevrijding van Polen meemaakte leidt een onbekommerd bestaan totdat zij, in 1951 na een `wilde` nacht ontwaakt in een gevangenis. Tijdens haar verhoor maakt de niet onwelwillende luitenant haar duidelijk dat ze het slachtoffer is van haar eigen loslippigheid. Haar ambitieuze echtgenoot laat zich van haar scheiden en ze doet een poging tot zelfmoord. De sympathieke luitenant vangt haar op en stuurt haar `vrije` opvattingen bij. Als ze een kind krijgt in de gevangenis, neemt men het haar af. Dan sterft (in 1953) Stalin. De luitenant vertelt haar dat ze gauw vrijkomt. Als ze vrijgelaten is, heeft de luitenant zich door zijn hoofd geschoten en is haar leven verbrijzeld. Een sterke politieke film noir die wegens verbod negen jaar op de plank bleef liggen. Regisseur Bugajski die de film met eigen middelen maakte ging uit frustratie een jaar na de voltooiing naar Amerika.

credits

Regie:
Ryszard Bugajski
Cast:
Krystyna Janda, Janusz Gajos, Adam Ferency, Anna Romantowska, Agnieszka Holland, Bozena Dykiel, Olgierd Lukaszewicz, Jan Jurewicz, Jerzy Zass, Ewa Milde
Scenario:
Janusz Dymek, Ryszard Bugajski
Productie:
Tadeusz Drewno
Camera:
Jacek Petrycki
Montage:
Katarzyna Maciejko
Jaar:
1982
Genres:
Film noir, Drama
Trefwoorden:
Politieke film
Landen:
Polen


op televisie
0 uitzendingen

Przestuchanie (1982) is deze week niet op televisie. Log in om een abonnement aan te maken

Reageer