Verenigde Staten 1925. Romantiek van Rupert Julian en Edward Sedgwick. Met o.a. Lon Chaney, Mary Philbin, Norman Kerry, Snitz Edwards en Gibson Gowland.

VPRO Cinema

Eerste en nog steeds meest aangrijpende verfilming van de klassieker van Gaston Leroux, met een geniale Lon Chaney in de titelrol. Dankzij hem werd het meer een somber melodrama over een afgewezen liefde dan een gruwelijk sprookje. Chaney, ontsnapt van Duivelseiland, leeft in de catacomben onder de Parijse Opera. Wanneer hij de jonge Philbin hoort zingen, raakt hij betoverd door haar eerlijke en zuivere stem. Hij ontvoert haar, maar wekt alleen maar haar afkeer vanwege zijn uiterlijk. Haar verloofde Kerry en politieman Carewe zullen haar redden. Het scenario van Elliot J. Clawson is redelijk trouw aan de roman, met weglating van alle neventhema's. De film werd in 1930 opnieuw onder handen genomen door Edward Sedgwick, die het gemaskerd bal, oorspronkelijk gefilmd in tweekleuren Technicolor, herstelde zoals Julian het bedoeld had. Hij liet tevens een soundtrack samenstellen met muziek van Gabriel Thibaudeau en enkele gezongen stukken. Voor het prachtige camerawerk tekende Charles Van Anger. Verschillende keren opnieuw verfilmd.

credits

Regie:
Rupert Julian, Edward Sedgwick
Cast:
Lon Chaney, Mary Philbin, Norman Kerry, Snitz Edwards, Gibson Gowland, John Sainpolis, Virginia Pearson, Arthur Edmund Carewe
Scenario:
Raymond L. Schrock, Tom Reed, Frank M. McCormack, Elliott J. Clawson
Productie:
Carl Laemmle Jr.
Camera:
Charles van Enger, Virgil Miller, Milton Bridenbecker
Muziek:
Gabriel Thibaudeau, Philip Springer, Carl Davis, Gabriel Thibaudoux (1995), Rick Wakeman (1990), David Broekman
Montage:
Maurice Pivar
Jaar:
1925
Alt. titels:
Phantom der Opera
Genres:
Romantiek, Horror, Zwijgende film, Drama
Trefwoorden:
Klassiekers, Romantisch drama
Landen:
Verenigde Staten


op televisie
0 uitzendingen

Phantom of the Opera (1925) is deze week niet op televisie. Log in om een abonnement aan te maken