La passion de Jeanne d'Arc

1927, Carl Dreyer, 74 minuten

Frankrijk 1927. Historische film van Carl Dreyer. Met o.a. Renée Falconetti, Eugène Sylvain, Antonin Artaud, Maurice Schutz en André Berley.

VPRO Cinema

Tijdens een vijf maanden durend proces proberen rechters met chantage en intimidatie Jeanne d`Arc haar overtuiging af te doen zweren, maar ze kiest toch voor de brandstapel. Deze klassieke zwijgende film is geheel opgebouwd uit dramatische close-ups waarbij Falconetti zich in zijn enige filmrol een uitzonderlijk gevoelig instrument toont. Zelfs de tussentitels zijn functioneel gemaakt in het ritme van de afwisseling van beelden (wat in de latere versies met muziekgeluidsband is verstoord). Het camerawerk is van Rudolf Mat[KA1]e. De decors zijn van Jean Hugo en Herman Warm. Het negatief van de film verbrandde in 1928 in de UFA-studio. Dreyer herstelde hem samen met zijn monteuse Frau Oswald, maar ook die versie kwam in de vlammen om. In 1952 werd een gerestaureerde versie gemaakt, voorzien van religieuze muziek; dit laatste kreeg geen goedkeuring van Dreyer (ook al slachtoffer van de Parijze cleris die indertijd sc[KA2]enes coupeerde), maar men trok zich daar niets van aan. Tenslotte maakte de Duitse omroep NDR een versie waarvoor pianist Gottfried B[KA3]ottger (geboren 1949) passende muziek schreef. Sommige vertoningen op de tv duren 6m langer.

credits

Regie:
Carl Dreyer
Cast:
Renée Falconetti, Eugène Sylvain, Antonin Artaud, Maurice Schutz, André Berley, Michel Simon, Jean d'Yd, Evrard Ravet, Paul Jorge, Jacques Ama, Jean Aymé, Milhalesco, Henry Maillard, Henry Gaultier
Camera:
Rudolph Maté
Muziek:
Gottfried Böttger
Jaar:
1927
Alt. titels:
Passion de Jeanne d'Arc, La
Genres:
Historische film
Trefwoorden:
Mijlpaal in de film
Landen:
Frankrijk


op televisie
0 uitzendingen

La passion de Jeanne d'Arc (1927) is deze week niet op televisie. Log in om een abonnement aan te maken

Reageer