Schatten über Moskau

1991, Alexander Proschkin, 150 minuten

Oostenrijk/SU/Duitsland 1991. Drama van Alexander Proschkin. Met o.a. Kostas Smoriginas, Irina Kuptschenko, Bogdan Stupka, Sergej Gasarow en Andrej Martinow.

VPRO Cinema

Een landbouwkundig ingenieur (Smoriginas) ontwikkelt in de periode 1930-1940 een revolutionaire methode om de oogst drastisch te verhogen om op die manier de heersende hongersnood te bestrijden. Invloedrijke academici passen echter tegen het eind van dat decennium niet meer in Stalins politiek: hij wordt gearresteerd en komt in een goelag terecht waar hij in een naamloos graf ten ondergaat nadat hij administratief ter dood is veroordeeld. Zijn vooraanstaande positie is rap door een opportunistische boer (Stupka) ingenomen, die schaamteloos de resultaten van zijn wetenschappelijke arbeid heeft ingepikt en zich daarmee invloed verwerft binnen de communistische partij en zich nestelt in de nomenclatura. Zijn broer, een belangrijk natuurkundige komt pas vele jaren later achter de waarheid van zijn tragische noodlot. Een bittere, koele kroniek over het Stalinistische schrikbewind en het failliet van het Marxisme- Leninisme. In de (toenmalige) Sovjetunie uitgebracht als zesdelige miniserie, terwijl de Duits-Oostenrijkse versie van deze coproduktie sterk bekort is tot 150m, maar daardoor juist te genieten is.

credits

Regie:
Alexander Proschkin
Cast:
Kostas Smoriginas, Irina Kuptschenko, Bogdan Stupka, Sergej Gasarow, Andrej Martinow, Georgij Kawtaradse, Ingeborga Dapkunaite
Muziek:
Martynow
Jaar:
1991
Genres:
Drama, Historische film
Trefwoorden:
Politieke film, Sociaal drama
Landen:
Oostenrijk, SU, Duitsland


op televisie
0 uitzendingen

Schatten über Moskau (1991) is deze week niet op televisie. Log in om een abonnement aan te maken

Reageer