Verenigde Staten 1950. Western van George Templeton. Met o.a. Robert Preston, John Barrymore Jr., Robert Sterling, Chill Wills en Cathy Downs.

VPRO Cinema

Omtrent deze film doen vele feitelijke onjuistheden de ronde in de publiciteit. Het zou de eerste western zijn van het duo George Templeton en Alan LeMay en het zou het filmdebuut zijn van Elam, de schurk in talloze films, hoewel hij later ook aimabele rollen, zoals grootvader of zo, zou spelen. Niets is minder waar, in 1949 maakte het duo de 20 minuten durende western TRAILIN' WEST voor Warner Bros, in kleur, met Chill Wills, Elaine Riley, Earle Hodgins, Jack Elam en John Spelvin. Templeton regisseerde en LeMay schreef. Wel is dit dus de eerste hoofdfilm die ze maakten. LeMay bewerkte zijn roman Thunder in the dust waarin drie broers centraal staan. De jongste is Barrymore Jr., die wél zijn filmdebuut maakt en later de naam John Drew Barrymore zou gebruiken. Hij koestert een grote verering voor de oudste broer, Preston, die een bandiet is, maar één die je lief kan hebben. Sterling zit daar tussen en poogt zijn jongste buiten de daden van zijn oudste te houden. Een fijne rol voor Elam als de zwakke echtgenoot van Downs die door Preston wordt neergeschoten. Winton C. Hoch leverde de mooie beelden.

credits

Regie:
George Templeton
Cast:
Robert Preston, John Barrymore Jr., Robert Sterling, Chill Wills, Cathy Downs, John Litel, Jack Elam, Don Haggerty, Stanley Price, Clem Fuller
Jaar:
1950
Alt. titels:
Sundowners, The
Genres:
Western
Landen:
Verenigde Staten

op televisie
0 uitzendingen

The Sundowners (1950) is deze week niet op televisie. Log in om een abonnement aan te maken