Tire-au-flanc

1928, Jean Renoir, 74 minuten

Frankrijk 1928. Komedie van Jean Renoir. Met o.a. Georges Pomiès, Michel Simon, Fridette Fatton, Félix Oudart en Jeanne Helbling.

VPRO Cinema

Eerste filmbewerking van een toneelstuk van Mou[KA1]ezy- [KA1]Eon en Sylvane, dat toentertijd en nog lang daarna enorm populair was. De film is een kluchtige schets van het kazerneleven en beschikt over alle traditionele elementen: de tirannieke kolonel, die niet van `slappelingen` houdt, de pesterijen, de talloze incidenten die het bestaan van een dienstplichtige kleur geven, enz. Aan het einde van het verhaal voeren de soldaten een (niet minder rommelige) show op om het einde van hun rekrutentijd te vieren. Het toneelstuk en de film zijn al wat ouder, maar de film blijft het bekijken waard, want hoewel Renoir naar zichzelf op zoek is, blijkt de montage dankzij haar vloeiende verloop heel modern te zijn en komen de acteurs heel natuurlijk over. Marc Perrone verzorgde in 1996 een versie met muziek. Regie-assistenten waren Lola Markovitch, André Cerf en Alberto Calvacanti. Het scenario is van Renoir, André Cerf en Claude Heymann. Het camerawerk is van Jean Bachelet.

credits

Regie:
Jean Renoir
Cast:
Georges Pomiès, Michel Simon, Fridette Fatton, Félix Oudart, Jeanne Helbling, Jean Storm, Paul Velsa, Manuel Raabi, Esther Kiss, Catherine Hessling, André Cerf, Max Dalban, Kinny Dorlay, Zellas, Maryanne
Scenario:
Renoir
Camera:
Jean Bachelet
Jaar:
1928
Genres:
Komedie, Drama
Trefwoorden:
Militaire dienst
Landen:
Frankrijk


op televisie
0 uitzendingen

Tire-au-flanc (1928) is deze week niet op televisie. Log in om een abonnement aan te maken

Reageer