Italië/YU/Tsjechië 1970. Drama van Francesco Rosi. Met o.a. Mark Frechette, Alain Cuny, Franco Graziosi, Pier Paolo Capponi en Giampieri Albertini.

VPRO Cinema

Het Italiaanse leger heeft in 1916 in de oorlog met Oostenrijk drieduizend manschappen verloren in de slag om Monte Fiore. De generaal beveelt echter het voortzetten van de strijd waarbij twee secties door vijandelijke artillerie worden afgeslacht. Groeiend verzet bij de soldaten en officieren wordt voor het executiepeloton gesmoord. Dit vooral visueel nachtmerrieachtig pleidooi tegen de waanzin van de oorlog kreeg een beklemmende overtuigingskracht (hoewel de wrede slotscènes in een aantal landen gecoupeerd werden in commerciële poging om de film toch een heldenavontuur te laten lijken). Scenario van regisseur Rosi, Tonino Guerra en Raffaele La Capria naar het boek van Emilio Lussu Un anno sull'Altipiano. Achter de camera stond Pasqualino de Santis.

credits

Regie:
Francesco Rosi
Cast:
Mark Frechette, Alain Cuny, Franco Graziosi, Pier Paolo Capponi, Giampieri Albertini, Brunetto del Vita, Alberto Mastino, Luigi Pignatelli, Gian Maria Volonté
Scenario:
Francesco Rosi
Camera:
Pasqualino De Santis
Muziek:
Piero Piccioni
Jaar:
1970
Alt. titels:
Once There Was a War
Genres:
Drama, Oorlogsfilm
Trefwoorden:
Tragedie, Oorlogsfilm, Politiek
Landen:
Italië, YU, Tsjechië


op televisie
0 uitzendingen

Uomini contro (1970) is deze week niet op televisie. Log in om een abonnement aan te maken