Il vangelo secondo Matteo

1964, Pier Paolo Pasolini, 142 minuten

Italië/Frankrijk 1964. Drama van Pier Paolo Pasolini. Met o.a. Enrique Irazoqui, Margherita Caruso, Suzanna Pasolini, Mario Socrate en Marcello Morante.

VPRO Cinema

Het leven van Christus in zuivere cinéma vérité-stijl verteld door overtuigd marxist Pasolini, is sober en zonder de pracht en praal die men er graag in religieuze milieus aan toevoegt. De film is wel aan de lange kant en gecombineerd met de onopgesmukte productie, nogal saai en droog. Voor de rolbezetting koos de cineast voor amateurspelers, wat de echtheid van het geheel zeer ten goede komt. Christus wordt voorgesteld als een gedoemd revolutionair strijder en dat viel destijds geheel niet in goede aarde in kerkelijke kringen. De rel die hij ontlokte is vergelijkbaar met de ontsteltenis die jaren later volgde op de release van de overigens uitstekende rolprent THE LAST TEMPTATION OF CHRIST van Scorsese. In Amerika werd de film trouwens 7m ingekort. Ook al baseerde hij zijn score op thema's van Bach, Mozart en Prokofiev, toch hield componist Bacalov er een Oscarnominatie aan over. Ook bekend als THE GOSPEL ACCORDING TO ST. MATTHEW.

credits

Regie:
Pier Paolo Pasolini
Cast:
Enrique Irazoqui, Margherita Caruso, Suzanna Pasolini, Mario Socrate, Marcello Morante, Otello Sestili, Gerruccio Nuzzo, Settimo di Porte, Alessandro Tasca
Scenario:
Pier Paolo Pasolini
Productie:
Alfredo Bini
Camera:
Tonino Delli Colli
Muziek:
Luis Bacalov
Geluid:
Mario Del Pozzo
Montage:
Nino Baragli
Jaar:
1964
Alt. titels:
Vangelo secondo Matteo, Il, Gospel According to St. Matthew, The, The Gospel According To St Matthew
Genres:
Drama, Experimenteel
Trefwoorden:
Bijbelse film
Landen:
Italië, Frankrijk


op televisie
0 uitzendingen

Il vangelo secondo Matteo (1964) is deze week niet op televisie. Log in om een abonnement aan te maken

Reageer