Italië/Frankrijk 1964. Drama van Pier Paolo Pasolini. Met o.a. Enrique Irazoqui, Margherita Caruso, Suzanna Pasolini, Mario Socrate en Marcello Morante.

VPRO Cinema

In religieuze kringen verrassend goed ontvangen bijbelverfilming uit 1964 van atheïst, marxist en homoseksueel Pier Paolo Pasolini. Verrassend, omdat Pasolini's vorige film La Ricotta wegens vermeende godslastering was verboden. Goed, omdat de film op het Filmfestival van Venetië in 1964 de belangrijkste katholieke (!) filmprijs in de wacht wist te slepen. In zwart-wit, sommige scènes gefilmd met behulp van een handcamera en gebruik makend van amateuracteurs, heeft Het evangelie volgens Mattheüs veel weg van een documentaire. Christus (Enrique Irazoqui) is een bijna militante revolutionair die opkomt voor de armen en zwakken in de samenleving, een beetje zoals Pasolini zichzelf zag. In de officiële Vaticaankrant uitgeroepen tot beste Christusfilm ooit.

credits

Regie:
Pier Paolo Pasolini
Cast:
Enrique Irazoqui, Margherita Caruso, Suzanna Pasolini, Mario Socrate, Marcello Morante, Otello Sestili, Gerruccio Nuzzo, Settimo di Porte, Alessandro Tasca
Scenario:
Pier Paolo Pasolini
Productie:
Alfredo Bini
Camera:
Tonino Delli Colli
Muziek:
Luis Bacalov
Geluid:
Mario Del Pozzo
Montage:
Nino Baragli
Jaar:
1964
Alt. titels:
Vangelo secondo Matteo, Il, Gospel According to St. Matthew, The, The Gospel According To St Matthew
Genres:
Drama, Experimenteel
Trefwoorden:
Bijbelse film
Landen:
Italië, Frankrijk

op televisie
0 uitzendingen

Il vangelo secondo Matteo (1964) is deze week niet op televisie. Log in om een abonnement aan te maken