Le vent de la Toussaint

1990, Gilles Béhat, 93 minuten

Frankrijk 1990. Drama van Gilles Béhat. Met o.a. Etienne Chicot, Michel Albertini, Lydia Andréi, Patrick Bouchitey en Eva Darlan.

VPRO Cinema

November 1954, Algerije. Dokter Chicot, die in Vietnam gewerkt had, vestigt zich in de streek van Kabylie. Daar onmoet hij de Algerijn Albertini die hij nog uit Indo-China kent. Beide mannen respecteren elkaar. Diens dochter Andrei wordt op hem verliefd. De gevoelens zijn wederkerig. Als hij tegen de vader zegt dat hij met haar wil trouwen, schiet dat in het verkeerde keelgat. Op dat moment steekt de FLN de kop op en Albertini is hun locale man. Hij raadt Chicot aan het land te verlaten maar die gaat niet. Als het dorp wordt overvallen, staat Albertini voor een dilemma. De bekende, al zo vaak eerder getoonde feiten, inclusief de ertussen gemonteerde journaal-opnamen. Knap gefilmd en vlot in elkaargezet, maar deze film draagt werkelijk niets bij over dit thema, wat niet al bekend is, terwijl bepaalde hete hangijzers, zoals bijna altijd in Franse films, worden vermeden. Een te sterk geromantiseerde tijdsreconstructie. Na enkele voortreffelijke films (RUE BARBARE, 1983), heeft deze regisseur keer op keer weten te teleurstellen met matige scenario's. Voordeze film schreef hij dAt samen met Louis Gardel. De fotografie was in handen van Roland Bernard.

credits

Regie:
Gilles Béhat
Cast:
Etienne Chicot, Michel Albertini, Lydia Andréi, Patrick Bouchitey, Eva Darlan, Mohamed Attifi, Larbi Doghmi, Gilles Béhat, Jacques Lalande, William André
Camera:
Roland Bernard
Muziek:
Hector Drand
Jaar:
1990
Alt. titels:
Vent de la Toussaint, Le
Genres:
Drama
Trefwoorden:
Melodrama
Landen:
Frankrijk


op televisie
0 uitzendingen

Le vent de la Toussaint (1990) is deze week niet op televisie. Log in om een abonnement aan te maken

Reageer