Frankrijk 1975. Thriller van Robert Enrico. Met o.a. Philippe Noiret, Jean Bouise, Madeleine Ozeray, Joachim Hansen en Robert Hoffmann.

VPRO Cinema

In 1944 trekken SS-legers terug voor oprukkende geallieerden, die aan de Middellandse Zeekust zijn geland. Julien Dandieu (Noiret), chirurg in het ziekenhuis die in het verzet zit, laat zijn vrouw Clara (Dandieu) en zijn dertienjarige dochtertje Florence (Delaporte) voor hun veiligheid uit de chaos vertrekken met zijn vriend Francois (Bouise) naar het slot dat hij buiten de stad bezit, maar ontdekt later dat Clara en Florence vermoord zijn, terwijl de nazi's in zijn kasteel bivakkeren. De film heeft onnodig uitgemeten martel- en moordscenes die de dolle eenmanswraak van de hoofdpersoon motiveren, maar ook een goed volgehouden dramatische spanning met een opmerkelijke rol van Noiret die in flashbacks een aandoenlijk liefdespaar met Schneider vormt. Speelt in de Franse Midi, in Montauban niet ver van Toulouse. Vanuit deze plaats vertrok de SS-divisie Das Reich richting Limoges en roeide uit represaille de gehele bevolking van het plaatsje Oradour sur Glane uit door ze in de kerk te drijven en ze vervolgens te verbranden en/of dood te schieten. Won Cesars (de Franse filmprijzen) voor beste film, beste acteur en beste muziek.

credits

Regie:
Robert Enrico
Cast:
Philippe Noiret, Jean Bouise, Madeleine Ozeray, Joachim Hansen, Robert Hoffmann, Karl Michael Vogler, Caroline Bonhomme, Catherine Delaporte, Jean-Paul Cisife, Madeline Ozeray, Romy Schneider
Muziek:
Fran├žois de Roubaix
Jaar:
1975
Alt. titels:
Vieux fusil, Le, Abschied in der Nacht, Vengeance One by One
Genres:
Thriller, Misdaad, Actiefilm, Oorlogsfilm
Trefwoorden:
Wraakfilm, Oorlogsfilm
Landen:
Frankrijk

op televisie
0 uitzendingen

Le vieux fusil (1975) is deze week niet op televisie. Log in om een abonnement aan te maken