Ivan Grozny 2

1958, Sergei M. Eisenstein, 90 minuten

SU 1958. Historische film van Sergei M. Eisenstein. Met o.a. Nikolai Tsjerkassov, Serafima Birman, Pavel Kadochnikov, Andrej Abrikosov en Mikhail Nazvanov.

VPRO Cinema

In dit tweede deel, De opstand der Bojaren, verdwijnen de massascènes naar de achtergrond en wordt het drama van Rusland het treurspel van de autocratische tsaar. Door deze wending, een soort dieptepsychologische benadering van Ivans karakter, werd de film beschouwd als kritiek op Stalin en hoewel reeds in 1945 gereedgekomen, vond de eerste vertoning pas in 1958 plaats (vijf jaar na Stalins dood). De laatste scènes - het feest in het Kremlin - zijn in kleur (zwart, rood, goud en een beetje blauw), maar dat is niet in alle kopieën overgenomen. Evenals het eerste deel een magistraal werkstuk en als laatste film van Eisenstein een bekroning op zijn filmcarrière. De camera werd bemand door Andrej Moskvin en Edouard Tissé en het scenario is van Eisenstein. Gefilmd werd in de studio's van Alma-Ata en Moskou.

credits

Regie:
Sergei M. Eisenstein
Cast:
Nikolai Tsjerkassov, Serafima Birman, Pavel Kadochnikov, Andrej Abrikosov, Mikhail Nazvanov, Amvrosi Buchma, Eric Pyriev, Alezander Mgebrov
Scenario:
Sergei M. Eisenstein
Muziek:
Sergei Sergejevitsj Prokofjev
Jaar:
1958
Alt. titels:
Ivan the Terrible: The Boyars' Plot
Genres:
Historische film, Drama
Trefwoorden:
Episodenfilm, Mijlpaal in de film
Landen:
SU


op televisie
0 uitzendingen

Ivan Grozny 2 (1958) is deze week niet op televisie. Log in om een abonnement aan te maken

Reageer