Sakat

1990, Alexander Seldovitsch, 87 minuten

SU 1990. Experimenteel van Alexander Seldovitsch. Met o.a. Ramaz Chkhikvadze, Viktor Gvozditsky, Zinovy Korogodsky, Marina Maiko en Olga Wolkova.

VPRO Cinema

Seldovitsch heeft met de verfilming van Isaak Babel`s [KL]Geschiedenissen uit Odessa[KLE] een belangrijk taboe doorbroken: joodse onderwerpen waren voordien verboden. De grote Eisenstein die ooit de ambitie koesterde een film te maken over hetzelfde thema heeft het nooit gekund of gemogen. Centraal staat Mendel Kirk (Chkhikvadze), een transportondernemer. Hij is de vader van twee volwassen zoons en een dochter en wil met zijn jonge ma[KA4]itresse emigreren uit het land der progroms om op een eigen stuk land een nieuw bestaan te vinden. Hij wordt gedwarsboomd door zijn zoon Benja Kirk (Gvozditsky), een nietsnut die van de grote misdaad leeft. In de finale moet vader Kirk de begrafenis van zijn zoon meemaken. Deze film over een generatieconflict is niet voor het grote publiek van romantische films of snelle sexy actie-thrillers, maar hij is bewegelijk, wild, soms erotisch en bevat een bonte schakering van de meest uiteenlopende personages, sterke symboliek en verbluffend camerawerk van Alexander Knjashinski (die Tarkovsky's STALKER schoot), waardoor het méér dan een boeiend fresco is; een streling voor het oog van de ware filmhebber. De choreografie is van Marina Beltova. Scenario van Pavel Finn. Gesitueerd rond 1925.

credits

Regie:
Alexander Seldovitsch
Cast:
Ramaz Chkhikvadze, Viktor Gvozditsky, Zinovy Korogodsky, Marina Maiko, Olga Wolkova, Irina Sokolova, Julia Rutberg, Igor Solotovizki, Jakov Javno, Samuli Gruschevski, G. Woropajev
Scenario:
Pavel Finn
Muziek:
Leonid Desyatnikov
Jaar:
1990
Genres:
Experimenteel
Trefwoorden:
Kroniek, Experimentele film
Landen:
SU


op televisie
0 uitzendingen

Sakat (1990) is deze week niet op televisie. Log in om een abonnement aan te maken

Reageer