Tito i ya

1992, Goran Markovic, 105 minuten

YU/Frankrijk 1992. Komedie van Goran Markovic. Met o.a. Dimitrie Vojnov, Lazar Ristovski, Anica Dobra, Pedrag Manojlovic en Ljiljana Dragutinovic.

VPRO Cinema

Deze laatste film uit Joegoslavi[KA3]e toen het land nog als zodanig bestond, is een ge[KA3]engageerde, intelligente parodie over maarschalk Tito, de dictator die persoonlijk het land vele decennia bij elkaar heeft gehouden. Zoran (Vojnov), een dikke schooljongen in 1954, besluit zich over te leveren aan de staatspropaganda en Tarzan in te ruilen voor Tito als zijn persoonlijke held en denkbeeldige vriend (hij wordt zelfs door een denkbeeldige Tito met zijn huiswerk geholpen). Als hij zich aansluit bij andere jongeren op een mars om de grote man (Brajovic) in eigen persoon te zien, worden ze geleid door een fanatieke Titoïstische hopman die al snel alle plezier uit Zorans onschuldige fantasieën haalt. Door op speelse wijze de spelletjes van een kind tegenover de blinde adorering voor een tiran te plaatsen, weet scenarioschrijver/regisseur Markovic een aantal heikele punten aan te roeren, zonder de overheersend lichte en grotendeels onderhoudende toon te verliezen. Het camerawerk is van Radoslav Vladic.

credits

Regie:
Goran Markovic
Cast:
Dimitrie Vojnov, Lazar Ristovski, Anica Dobra, Pedrag Manojlovic, Ljiljana Dragutinovic, Bogdan Diklic, Olivera Markovic, Rade Markovic, Vesna Trivalic, Voja Brajovic
Productie:
Goran Markovic
Camera:
Radoslav Vladic
Muziek:
Zoran Simjanovic
Jaar:
1992
Genres:
Komedie, Familiefilm
Trefwoorden:
Tienerfilm, Lichte komedie, Politiek
Landen:
YU, Frankrijk


op televisie
0 uitzendingen

Tito i ya (1992) is deze week niet op televisie. Log in om een abonnement aan te maken

Reageer