Majka Tárakja

1979, Peter Solan, 70 minuten

Servië en Montenegro 1979. Familiefilm van Peter Solan. Met o.a. Anetka Lakatošová, Ivan Mistrík, Hana Pastejřiková, Miriam Vránová en Martin Zatovič.

VPRO Cinema

De twaalf-jarige Majka (Lakatošová) is een van de drie kinderen uit een eenvoudig boerengezin. Ze zou dolgraag een fiets hebben, maar haar moeder wil daar niets van weten want Majka is geboren met een heupafwijking waardoor ze zich moeilijk voort beweegt. Ze beleeft allerlei avonturen, soms in haar fantasie, soms met haar schoolkameraadjes. Met haar grootmoeder deelt ze haar geheimen en door haar tante laat ze zich verwennen. Een blik op het leven van een plattelandsgezin in toenmalig communistisch Oost-Europa, waar de politiek geen rol zou spelen. Alles loopt zo gladjes dat de film niet realistisch overkomt. De jonge hoofdrol draagt de film moeiteloos en de scènes met de begrijpende grootmoeder zijn de beste. In het script dat Dušan Mitani baseerde op de roman van Mária [KA5]Duríčková staat de kinderwereld centraal en alle gebeurtenissen worden gezien vanuit het standpunt van het kind. Het verhaal valt gemakkelijk in twee stukken uiteen en wordt daarom nog weleens op tv in twee delen vertoond. Fotografie van Stanislav Szomalányi.

credits

Regie:
Peter Solan
Cast:
Anetka Lakatošová, Ivan Mistrík, Hana Pastejřiková, Miriam Vránová, Martin Zatovič, Olgá Adamčíková, Samuel Adamčík, Viera Strnísková, Elena Kiemková, Martina Hladká, Roman Kováč, Katarína Prav[KA5]nanská, Peter Gábriš, Mario Slivka, Helena Hlavatá
Camera:
Stanislav Szomalányi
Muziek:
Zdenek Liska
Jaar:
1979
Alt. titels:
A pobe žim až na kraj sveta
Genres:
Familiefilm, Komedie
Trefwoorden:
Kinderfilm, Levenservaring, Tragikomedie, Jeugdfilm
Landen:
Servië en Montenegro


op televisie
0 uitzendingen

Majka Tárakja (1979) is deze week niet op televisie. Log in om een abonnement aan te maken

Reageer