Michael

1923, Carl Theodor Dreyer, 90 minuten

Denemarken 1923. Romantiek van Carl Theodor Dreyer. Met o.a. Benjamin Christensen, Walter Slezak, Nora Gregor, Robert Garrison en Alexander Murski.

VPRO Cinema

Tijdens een bezoek aan Praag ontmoet de bekende kunstschilder Claude Zoret (Christensen) de jonge Eug[KA2]ene Michael (Slezak), die hem enkele van zijn schetsen toont. Zoret is meer onder de indruk van de jongeman dan van zijn tekeningen en Michael wordt de onafscheidelijke muze en gezel van Zoret. Deze laatste krijgt de opdracht een portret te schilderen van de Russische prinses Zamikov (Gregor) en tot groot ongenoegen van Zoret ontstaat er een idylle tussen zijn beschermeling en de prinses. Dreyer brengt op subtiele wijze homoseksualiteit in zijn film, waarop in die tijd een groot taboe rustte. Nu komt de film traag en theatraal over, maar het is ongetwijfeld een van de allergrootste zwijgende films, waarin met weinig woorden veel duidelijk gemaakt wordt. Het scenario van Thea von Harbou is gebaseerd op een roman van Herman Bang. Oorspronkelijk werd de muziek gecomponeerd door Hans-Joseph Vieth, die echter verloren is gegaan. Pierre Oser kreeg de opdracht een nieuwe partituur te schrijven. De barokke decors zijn van Hugo H[KA3]aring en als fotografen fungeerden Karl Freund (die in de film ook de rol speelt van kunsthandelaar Leblanc) en Rudolf Maté, die later faam verwierven in Hollywood, evenals Slezak die de titelrol vertolkt.

credits

Regie:
Carl Theodor Dreyer
Cast:
Benjamin Christensen, Walter Slezak, Nora Gregor, Robert Garrison, Alexander Murski, Didier Aslan, Wilhelmine Landrock, Eugène De Klotz, Theodor Auzinger, Karl Freund, Grete Mosheim
Muziek:
Pierre Oser
Jaar:
1923
Genres:
Romantiek, Drama
Trefwoorden:
Tragedie, Romantisch drama
Landen:
Denemarken


op televisie
0 uitzendingen

Michael (1923) is deze week niet op televisie. Log in om een abonnement aan te maken

Reageer