Un Américain en Normandie: Le Jour J. de Samuel Fuller

1994, Jean-Louis Comolli, 53 minuten

Duitsland/Frankrijk 1994. Documentaire van Jean-Louis Comolli. Met o.a. Samuel Fuller, Hans Heinrich Dibbern en Emile Hardelay.

VPRO Cinema

De Amerikaanse regisseur Samuel Fuller maakte de landing in Normandië in 1944 zelf mee. Ter gelegenheid van de vijftigste verjaardag hiervan roept hij voor de camera herinneringen op, in zijn typische, sterk visuele vertelstijl. Op Omaha Beach ruiken we in zijn woorden haast de geur van kruit en bloed. We volgen hem op zijn tocht naar het kerkhof van Colleville sur Mer en naar Marigny, waar hij vertelt over Operation Cobra. Hij doet ons huiveren wanneer hij vertelt over de strijd in het struikgewas, waar elke bos takken een vijand kon verbergen. Veel van deze elementen verwerkte hij reeds in zijn roman THE BIG RED ONE, die hij in 1980 verfilmde. De documentaire bevat ook getuigenissen van de toenmalige Duitse officier Dibbern en de Franse boer Hardelay. Een aangrijpend, realistisch beeld van wat Fuller 'organised insanity' noemt. Opnamen van de gevechten zelf werden door Anne Baudry knap in het geheel gemonteerd. De film is door Jean-Pierre Catherine van commentaar voorzien. Fotografie van Jean-Louis Porte en Clarisse Gatti.

credits

Regie:
Jean-Louis Comolli
Cast:
Samuel Fuller, Hans Heinrich Dibbern, Emile Hardelay
Camera:
Jean-Louis Porte
Jaar:
1994
Alt. titels:
Américain en Normandie: Le Jour J. de Samuel Fuller, Un, Ein Amerikaner in der Normandie: Samuel Fullers D-Day, Amerikaner in der Normandie: Samuel Fullers D-Day, Ein, Samuel Fuller's D-Day, Jour J. de Samuel Fuller, Le
Genres:
Documentaire, Oorlogsfilm, Historische film
Trefwoorden:
Oorlogsfilm
Landen:
Duitsland, Frankrijk


op televisie
0 uitzendingen

Reageer