Duitsland 1935. Peter Hagen. Met o.a. Friedrich Kayßler, Helene Fehdmer, Valéry Inkijinoff, Jessie Vihrog en Hermann Schomberg.

VPRO Cinema

In een Russisch dorp wonen al honderden jaren Duitse immigranten uit Friesland. Een bende soldaten van het Rode leger overvalt het dorp en ze moorden, plunderen en verkrachten er op los. Het duurt even voordat men de burgemeester, die in iedere autoriteit een van God gegeven macht ziet, tot tegenactie kan bewegen. De soldaten worden tijdens een drinkgelag, door de burgers gedood. De burgers vertrekken - naar een ander land, naar een betere toekomst. Een bijzonder smerige propagandafilm, die zelfs door de nazi's in 1939 werd verboden, vanwege het niet- aanvalsverdrag met Stalin en pas in 1941 weer werd vrijgegeven. Toch weet de Russische acteur Inkijinoff de aanvoerder van de soldatenbende nog iets menselijks te geven. In Duitsland mag deze film nog steeds niet vertoond worden. Ook bekend als DORF IM ROTEN STURM.

credits

Regie:
Peter Hagen
Cast:
Friedrich Kayßler, Helene Fehdmer, Valéry Inkijinoff, Jessie Vihrog, Hermann Schomberg, Ilse Fürstenberg, Kai Möller, Fritz Hoopts, Martha Ziegler, Gertrud Boll, Maria Koppenhöfer
Muziek:
Walter Gronostay
Jaar:
1935
Alt. titels:
Dorf im roten Sturm
Trefwoorden:
Politiek
Landen:
Duitsland

op televisie
0 uitzendingen

Friesennot (1935) is deze week niet op televisie. Log in om een abonnement aan te maken