1000 Rosen

1994, Theu Boermans, 103 minuten

Nederland 1994. Drama van Theu Boermans. Met o.a. Marieke Heebink, Bert Geurkink, Rik Launspach, Jaap Spijkers en Marianne Rogee.

VPRO Cinema

Psychologisch drama met zwarte-komedie-elementen, gebaseerd op een toneelstuk van de Oostenrijker Gustav Ernst. Het werd onder leiding van debuterende filmregisseur Boermans eerder opgevoerd door zijn veel bekroonde toneelgroep De Trust. Het verhaal is gesitueerd in een provinciestadje, waar het doen en laten van de mensen wordt beheerst door een grote kabelfabriek. Wanneer gewag wordt gemaakt van een grote Amerikaanse firma die de fabriek zou willen overnemen en uitbreiden, slaan bij een aantal mensen de stoppen door. Winkelierster Heebink gaat moderniseren en schaft een computer aan. Van haar liefde voor de vader van haar dochtertje en een man die achter het huis in een caravan woont, blijft door de opwinding niet veel meer over: voortaan telt alleen nog maar de boekhouder die verliefd op haar is. De Amerikaanse droom gaat niet door. Een golf van geweld barst los onder de protagonisten. Slechts twee personages overleven het bloederige slot: het kleine meisje Wyndham, dat de hele film geen woord zegt maar alles ziet, en een schofterige almachtige bankdirecteur. Vlekkeloos spel van de acteurs van toneelgroep De Trust, die stuk voor stuk vergroeid zijn met hun rollen. Sterk camerawerk van Theo Bierkens, en regisseur Boermans slaagde erin het eventuele toneelmatige van het toneelstuk te doen vergeten. Gesproken in dialect, voorzien van ondertitels. Irrationeel pamflet over het dilemma tussen alles (geluk) en niets (ondergang). Op het 14e Nederlands Film Festival (1994) bekroond met drie Gouden Kalveren: beste film, beste acteur (Spijkers) en beste actrice (Heebink).

credits

Regie:
Theu Boermans
Cast:
Marieke Heebink, Bert Geurkink, Rik Launspach, Jaap Spijkers, Marianne Rogee, Marisa van Eyle, Tessa Lily Wyndham, Hennes Demming
Scenario:
Theu Boermans, Gustav Ernst
Productie:
Matthijs van Heijningen
Camera:
Theo Bierkens
Muziek:
Marcel de Hoogd, Gustav Ernst
Geluid:
Marcel de Hoogd
Art direction:
Jan Roelfs, Ben van Os
Montage:
René Wiegmans
Jaar:
1994
Alt. titels:
1000 Roses
Genres:
Drama
Trefwoorden:
Psychologisch drama
Landen:
Nederland


op televisie
0 uitzendingen

1000 Rosen (1994) is deze week niet op televisie. Log in om een abonnement aan te maken

Reageer