Le Party

1989, Pierre Falardeau, 100 minuten

Canada 1989. Drama van Pierre Falardeau. Met o.a. Charlotte Laurier, Benoît Dagenais, Julien Poulin, Lou Ba bin en Roger Léger.

VPRO Cinema

'Party' betekent in Quebec voor toneel. Deze gefilmde uitvoering heeft als bijzonder kenmerk dat het zich afspeelt in een gevangenis en van uur tot uur onstuimiger wordt. Het is al gauw duidelijk dat aan de ene kant de acteurs staan, die een verstandhouding hebben met de gevangenen, en aan de andere kant de cipiers. De eerste groep wil uit zijn bol gaan, terwijl de tweede groep deze vrijheid-voor-een-dag probeert in te dammen. Dit levert steeds meer psychologische en uiteindelijk ook lichamelijke confrontaties op. Niet alles is perfect aan deze film: er komen een paar goedkope oplossingen in voor, het geheel is een beetje zwart-wit en er loopt een totaal overbodige snobistische journalist in de film rond, die duidelijk nergens iets van begrijpt. Deze gebreken vergeten we echter al snel dankzij de krachtige en levendige regie, de verrassende camerabewegingen en het schokkende, zeer Buñel-achtige geweld: de een profiteert van de gelegenheid om te ontsnappen, terwijl de ander zichzelf met de oorbel van zijn aangebedene om het leven brengt. Een sterke maar bij wijlen ondraaglijke film, die blijft hangen.

credits

Regie:
Pierre Falardeau
Cast:
Charlotte Laurier, Benoît Dagenais, Julien Poulin, Lou Ba bin, Roger Léger, André Doucet, Gildor Roy, Louise Laprade, Luc Proulx, Andréa Parro, Alexis Martin, Angèle Coutu
Jaar:
1989
Alt. titels:
Party, Le
Genres:
Drama, Experimenteel
Trefwoorden:
Gevangenisfilm, Experimentele film
Landen:
Canada


op televisie
0 uitzendingen

Le Party (1989) is deze week niet op televisie. Log in om een abonnement aan te maken

Reageer