Duitsland/Frankrijk/Nederland/België 1994. Familiefilm van Karst van der Meulen. Met o.a. Eugène Bervoets, Arthur Brauss, Philipp Zafirakis, Leslie de Gruyter en Wim Bax.

VPRO Cinema

Knappe jeugdserie, gebaseerd op het jeugdboek Ontsnapt aan de galg van Ton van Reen en voor tv bewerkt door Dick van den Heuvel. Gesitueerd in het Limburg van de 18e eeuw, met Hillege als veertien-jarige zoon van arme boer De Gruyter en boerin Koek. Zijn familie wordt net als de rest van het dorp uitgebuit door gewetenloze schout Metsers. Hillege's zusje Sparnaay is doodziek en moet naar de zuivere lucht van de Alpen. In samenwerking met pastoor Brauss steelt Hillege het belastinggoud uit de kluis van de kerk, om hiermee zijn zusjes reis naar de 'witte bergen' te kunnen betalen. Maar niet alleen hij heeft iets aan dat goud. De ondergrondse Bokkerijdersbende wil het ook wel hebben. De Bokkerijders zijn nobele struikrovers, die net als Robin Hood het gestolen geld aan de armen geven. Na aardig wat verwikkelingen komen Hillege en de Bokkerijders tot elkaar en nemen zij het samen op tegen de uitbuiters van Limburg. Hillege speelt met jeugdige verve de hoofdrol. De raadselachtige alchemist Prinsen is zijn vriend. Ouderwets spannend maar functioneel verteld, met interessante historische verwijzingen. Voor het eerst wordt in een dergelijke groots aangepakte internationale coproduktie het Nederlands als voertaal gebruikt.

credits

Regie:
Karst van der Meulen
Cast:
Eugène Bervoets, Arthur Brauss, Philipp Zafirakis, Leslie de Gruyter, Wim Bax, Rineke Koek, Fidesse Hunter, Hugo Metsers, Huib Broos, Gene Bervoets, Hugo Metsers, Joost Prinsen, Michelle Sparnaay, Aisa Lafour, Phillip Zafirakis, Lennert Hillege
Scenario:
Gemma Derksen de Metz, Karst van der Meulen, Dick van den Heuvel
Productie:
Harry Prins
Camera:
Fred Tammes
Muziek:
Erik van der Wurff
Art direction:
Hendrik-Jan Visser
Jaar:
1994
Alt. titels:
Legende van de Bokkerijders, De, De Legende van De Bokkenrijders
Genres:
Familiefilm, Avonturenfilm
Trefwoorden:
Tienerfilm, Avonturenfilm, Jeugdfilm
Landen:
Duitsland, Frankrijk, Nederland, België


op televisie
0 uitzendingen