Herr Arnes Pengar

1919, Mauritz Stiller, 110 minuten

Zweden 1919. Romantiek van Mauritz Stiller. Met o.a. Hjalmar Selander, Concordia Selander, Mary Johnson, Richard Lund en Eric Stocklassa.

VPRO Cinema

Tijdens de oorlog tegen koning Johannes de Derde van Zweden in de 16e eeuw worden drie Schotse huurlingen krijgsgevangen genomen. Ze ontsnappen en doden op hun aftocht een dominee en zijn gezin, behalve de geadopteerde dochter, de schone maagd Johnson. Ze gaan er vandoor met een zilverschat, waarop - zonder dat zij dit weten - een vloek rust. Ze willen een boot nemen naar Schotland, maar die ligt vast in het ijs. Hoewel de gevluchte Johnson haar belagers herkent, wordt ze verliefd op een van hen. De afloop is voor allen tragisch. Een der hoogtepunten uit de periode van de Zweedse zwijgende film, gerestaureerd door het Zweedse filminstituut en voorzien van muziek door Anca Monica Pandela. Tv-uitzendingen zijn soms begeleid door de klanken van Anton Bruckner, Gustav Mahler en Richard Strauss. Het scenario voor deze mystieke film vol Scandinavische somberheid, is afkomstig van Gustav Molander en Mauritz, die een verhaal van Selma Lagerlöf vrij bewerkten. Het camerawerk is van Julius Jaenzon.

credits

Regie:
Mauritz Stiller
Cast:
Hjalmar Selander, Concordia Selander, Mary Johnson, Richard Lund, Eric Stocklassa, Bror Berger, Axel Nilsson, Stina Berg, Wanda Rothgardt
Camera:
Julius Jaenzon
Muziek:
Anca Monica Pandelea
Jaar:
1919
Genres:
Romantiek, Misdaad, Historische film
Trefwoorden:
Gangsterfilm, Romantisch drama
Landen:
Zweden


op televisie
0 uitzendingen

Herr Arnes Pengar (1919) is deze week niet op televisie. Log in om een abonnement aan te maken

Reageer