Takový je život

1929, Carl Junghans, 100 minuten

Servië en Montenegro/Duitsland 1929. Drama van Carl Junghans. Met o.a. Vera Baranovskaïa, Theodor Pištěk, Manja Zenisek-Pištěk, Heinrich Plachta en Edith Lederer.

VPRO Cinema

Uit het leven gegrepen drama: wasvrouw Baranovska[KA3]ia probeert het hoofd boven water te houden voor haar gezin, als haar man Pi[KA5]st[KA5]ek werkloos wordt. Alles zit echter tegen: Pi[KA5]st[KA5]ek, die kolenknecht is, wordt ontslagen; hij is aan de drank en verzuipt de centjes die voor de huur bedoeld zijn met de losbandige Gert. De dochter is manicure en verwacht een baby. Ze wordt ontslagen omdat ze een vrijpostige klant terecht wijst. Als het kind van de buurvrouw bij haar speelt, wil ze het ervoor behoeden dat het uit het raam valt, maar ze stoot daardoor haar wastobbe om met als gevolg dat het kind toch valt... Dit sociale drama over ongerechtigheid verging als film net zo: regisseur Junghans, die in 1925 reeds het scenario schreef, meende dat hij een contract had met producent Prometheus, maar moest ervaren dat het niet gehonoreerd werd. Dit veroorzaakte een gat in de begroting. Hij wist de populaire Tsjechische acteur Pi[KA5]st[KA5]ek over te halen zonder honorarium te spelen en engageerde op die manier de gehele cast. Hij maakte de film in drie weken voor slechts 35.000 Mark, maar toen de rolprent voltooid was, had de sprekende film zijn intrede gedaan en vond hij geen distributeur meer... In 1964 voorzag Junghans de film van geluid (voornamelijk muziek, die hijzelf had geschreven) en tegenwoordig wordt de film geroemd om de montage en de precisie van de details. Het camerawerk is van Laszlo Schäffer.

credits

Regie:
Carl Junghans
Cast:
Vera Baranovskaïa, Theodor Pištěk, Manja Zenisek-Pištěk, Heinrich Plachta, Edith Lederer, Uli Tridenskaïa, Wolfgang Zilzer, Eman Fiala, Valeska Gert, Mary Jennie, Manja Kellerova, Frantisek Juhan
Camera:
László Schäffer
Muziek:
Carl Junghans
Jaar:
1929
Alt. titels:
So ist das Leben
Genres:
Drama
Trefwoorden:
Melodrama, Sociaal drama
Landen:
Servië en Montenegro, Duitsland


op televisie
0 uitzendingen

Takový je život (1929) is deze week niet op televisie. Log in om een abonnement aan te maken

Reageer