L'ordre du jour

1993, Michel Khleifi, 105 minuten

België 1993. Komedie van Michel Khleifi. Met o.a. Robin Renucci, Michael Lonsdale, Marianne Basler, Francine Blistin en Bernard Cogniaux.

VPRO Cinema

Vierde avondvullende speelfilm van Palestijn Khleifi, die in Belgi[KA3]e woont en werkt. Hij heeft duidelijk met zijn gebruikelijke onderwerpen die over het Midden Oosten gaan, willen afrekenen en koos daarvoor het boek van Jean-Luc Outers, die meeschreef aan het scenario van Khleifi. Outers is een voormalige ambtenaar uit Brussel, die heel goed weet hoe dat wereldje eruit ziet. Er heerst beperkte chaos achter de schermen van de ministeries; op Openbare Werken bevinden zich dossiers over lekkende zwembaden, onafgemaakte bruggen van snelwegen, tunnels die nergens op uitkomen, etc., etc. Renucci is Martin K (dit is niet zonder toeval volgens de regisseur), een klein ambtenaartje die rapporten moet schrijven voor zijn baas Stark (Lonsdale). Hij leeft en werkt voor zijn zoon Jonas, omdat zijn vrouw hen in de steek heeft gelaten en naar Amerika is vertrokken. Af en toe heeft hij eens een onschuldig uitspattinkje met de aardige Basler, de secretaresse-ma[KA4]itresse van onderdirecteur Gosselin (Delcampe). Dat is het weinige vertier in zijn troosteloze bestaan. Een dappere, maar niet al te geslaagde poging van Khleifi om het wisselende fortuin van ambtenaren die een speelbal van de politiek zijn, te verfilmen. Het camerawerk was in handen van Jean-Claude Neckelbrouck.

credits

Regie:
Michel Khleifi
Cast:
Robin Renucci, Michael Lonsdale, Marianne Basler, Francine Blistin, Bernard Cogniaux, Suzanne Colin, Armand Delcampe, Josse De Pauw, Jo Dua
Scenario:
Khleifi
Muziek:
Jean-Marie Sénia
Jaar:
1993
Alt. titels:
Ordre du jour, L'
Genres:
Komedie
Trefwoorden:
Tragikomedie
Landen:
België


op televisie
0 uitzendingen

L'ordre du jour (1993) is deze week niet op televisie. Log in om een abonnement aan te maken

Reageer