Das tapfere Schneiderlein

1942, Hubert Schonger, 70 minuten

Duitsland 1942. Familiefilm van Hubert Schonger. Met o.a. Hans Hessling, Ursula Zeitz, Emil Hess, Alfred Schieske en Klaus Dohl.

VPRO Cinema

Over het dappere kleermakertje dat door een misverstand een held werd (hij sloeg slechts zeven vliegen in één klap dood en nam twee reuzen in de maling door ze water uit een steen te laten persen. Zelf haalde hij vocht uit een kaas die op een steen leek). Uit het sprookjesboek van de Gebroeders Grimm die hun momumentale werk tussen 1812 en 1815 samenstelden. De tijd waarin deze film gedraaid werd, heeft de prent getekend kwa stijl en gekenmerkt kwa standpunt; dat laatste zou vijftig jaar later uitgelegd kunnen worden als een satirische daad van lijdelijk verzet van regisseur Schonger tegen het nazi-regime: de macht is arrogant en belachelijk, maar wordt te kijk gezet door een slim baasje. Voor de jeugd een weinig boeiende verfilming; er zijn er die veel beter en een stuk eigentijdser zijn. Scenario van regisseur Schonger en camerawerk van Edgar Ziesemer.

credits

Regie:
Hubert Schonger
Cast:
Hans Hessling, Ursula Zeitz, Emil Hess, Alfred Schieske, Klaus Dohl, Franz Weber, Valy Arnheim, Werner Stock, K. Zehe, Eugen Mateo, Hella Tornegg, W. von Schwind
Scenario:
Hubert Schonger
Muziek:
Rio Gebhardt
Jaar:
1942
Alt. titels:
Tapfere Schneiderlein, Das
Genres:
Familiefilm, Fantasy
Trefwoorden:
Kinderfilm, Sprookje, Jeugdfilm
Landen:
Duitsland


op televisie
0 uitzendingen

Das tapfere Schneiderlein (1942) is deze week niet op televisie. Log in om een abonnement aan te maken

Reageer