Verenigde Staten 1996. Familiefilm van Charles Burnett. Met o.a. Carl Lumbly, Beau Bridges, Lorraine Toussaint, Alison Jones en Bill Cobbs.

VPRO Cinema

Gebaseerd op Gary Paulsens kinderboek, dat in 1993 is bekroond, over het leven van Zuidelijke slaven rond 1830. Plantage-eigenaar Clel Waller (Bridges) heeft de slaaf Nightjohn (Lumbly) gekocht en stopt hem in een hut die hij moet delen met de jonge Sarny (Jones), die is opgevoed door Delie (Toussaint). Nightjohn kan lezen en schrijven, hetgeen voor slaven verboden is, en hij wil het de andere slaven ook leren. Hij deelt zijn geheim met Sarny, die gretig begint te studeren, hoewel ze ook nog voor de jongste Waller (Herina) moet zorgen en als postiljon d`amour fungeert voor Clel`s vrouw Callie (York) en haar minnaar dr. Chamberlain (Nowicki), een andere plantage-eigenaar. Dan is er ook nog de verboden liefde tussen Wallers slaaf Outlaw (Casseus) en Chamberlains slaaf Egypte (Ford) en probeert Clels zoon Jeff (Traywick) voorzichtig de slaven te helpen. Bill Cains scenario laat enkele mogelijkheden liggen, maar is in essentie goed. Het geeft jonge en volwassen kijkers enig idee van de verschrikkingen en vernederingen van het slaaf zijn en van het belang van geletterdheid in die woelige tijden. Er wordt degelijk geacteerd, het camerawerk van Elliot Davis is routineus en Burnetts regie is redelijk goed.

credits

Regie:
Charles Burnett
Cast:
Carl Lumbly, Beau Bridges, Lorraine Toussaint, Alison Jones, Bill Cobbs, Kathleen York, Gabriel Casseus, Monica Ford, Tom Nowicki, Deborah Duke, Joel Thomas Traywick, John Herina, Allison Jones
Productie:
Dennis Stuart Murphy, David Manson, John Landgraf, Bill Cain
Muziek:
Stephen James Taylor
Jaar:
1996
Genres:
Familiefilm, Drama
Trefwoorden:
Kinderfilm, Americana, Sociaal drama, Jeugdfilm, Racisme
Landen:
Verenigde Staten

op televisie
0 uitzendingen

Nightjohn (1996) is deze week niet op televisie. Log in om een abonnement aan te maken