Den Attende

1996, Anders Rønnow-Klarlund, 96 minuten

Denemarken 1996. Komedie van Anders Rønnow-Klarlund. Met o.a. Sanne Graulund, Niels Anders Thorn, Rasmus Botoft, Rebecca Sørensen en Lotte Bergström.

VPRO Cinema

Vier hoofdpersonages, waarvan de paden zich kruisen tegen de achtergrond het Deense referendum over de definitieve toetreding in de Europese Unie n.a.v. het Verdrag van Maastricht. Jens (Botoft), die in de psychiatrische afdeling wordt verpleegd van een ziekenhuis, neemt de benen in gezelschap van medepati[KA3]ente Pernille (Bergstr[KA3]om), die niet spreken kan. Hij steelt een auto, waarmee hij Sarah (S[KL23]rensen), een meisje van zeven aanrijdt, het dochtertje van zangeres Ulla (Grauland), die daarvoor uit de uitzending geroepen wordt en zich naar het ziekenhuis spoedt. Onderweg geeft ze onwetend de gewonde Jens een lift naar het ziekenhuis. Ervoor was Ulla tegen gladprater-vertegenwoordiger Michael opgelopen in het stemlokaal, waardoor hun stembiljetten verwisseld worden: Ulla stemt v[KA1]o[KA1]or en Michael stemt tegen, terwijl ze beiden het tegenovergestelde van plan waren! Het klinkt wellicht allemaal behoorlijk banaal, maar debuterend scenarioschrijver-regisseur R[KL23]nnow-Klarlund heeft het allemaal heel handig in elkaar gezet, de handeling is vlot en de manipulatie van de personages trefzeker. Hierbij wordt hij ondertsteund door het camerawerk van Eigil Bryld, die heel effectief zwart-wit en kleur met elkaar vermengt of afwisselt. Aan de film werd al begonnen in 1994 en hij werd in 1995 voltooid, maar pas in 1996 werd hij op diverse festivals getoond en bekroond. Regisseur R[KL23]nnow-Klarlund (in 1971 geboren) is veelbelovend en hij heeft het potentieel om een vergelijkbaar niveau te bereiken als zijn internationaal bekende landgenoot Lars von Trier. De titel verwijst naar 18 mei 1993, de dag, waarop Denemarken naar de stembus ging.

credits

Regie:
Anders Rønnow-Klarlund
Cast:
Sanne Graulund, Niels Anders Thorn, Rasmus Botoft, Rebecca Sørensen, Lotte Bergström, Søren Christensen, Finn Nielsen, Ulla Hȧkansson
Scenario:
Anders Rønnow-Klarlund
Productie:
Thomas Mai
Camera:
Eigil Bryld
Muziek:
Sanne Grauland, Martin Rønnow-Klarlund, Martin Klarlund, Sanne Graulund
Geluid:
Sven Pors
Montage:
Steen Schapiro
Jaar:
1996
Alt. titels:
Attende, Den, 18th, The, The Eighteenth
Genres:
Komedie, Drama
Trefwoorden:
Tragikomedie
Landen:
Denemarken


op televisie
0 uitzendingen

Den Attende (1996) is deze week niet op televisie. Log in om een abonnement aan te maken

Reageer