Salaam Cinema

1995, Mohsen Makhmalbaf, 75 minuten

Iran 1995. Komedie van Mohsen Makhmalbaf. Met o.a. Mohsen Makhmalbaf, Azadeh Zangeneh, Maryam Keyhan, Feyzolah Ghahghai en Shaghayegh Djotat.

VPRO Cinema

De Iraanse cineast Makhmalbaf heeft het plan opgevat om een film te draaien ter gelegenheid van de honderdste verjaardag van de elfde muze (1995). Om een honderdtal acteurs bij elkaar te krijgen plaatst hij een advertentie in de Teheraanse kranten. Hij heeft duizend sollicitatie-formulieren voorzien, maar er verschijnen vijfduizend kandidaten. Het wordt een complete chaos. Met een filmauditie als voorwendsel geeft Makhmalbaf die ook het scenario schreef, de toeschouwer een idee van wat er leeft onder de mensen in Iran, waarvan ze dromen, wat ze hopen te bereiken en (in bedekte termen) wat ze denken van de fundamentalistische politieke toestand van hun land. Niet alle gesprekken zijn even boeiend en de makers leden ongetwijfeld onder het feit dat ze geen vrijheid hebben van spreken, maar toch werd het een interessante kijk op het land voor de niet-Iraanse toeschouwer. Fotografie van Mahmoud Kalari.

credits

Regie:
Mohsen Makhmalbaf
Cast:
Mohsen Makhmalbaf, Azadeh Zangeneh, Maryam Keyhan, Feyzolah Ghahghai, Shaghayegh Djotat, Shaghayegh Djodat, Feyzolah Ghashgai
Scenario:
Mohsen Makhmalbaf
Productie:
Abbas Randjbar
Camera:
Mahmoud Kalari
Muziek:
Shahrdad Rohani, Shardad Rohani
Geluid:
Nezam Kiyaé
Montage:
Mohsen Makhmalbaf
Jaar:
1995
Alt. titels:
Salam Cinema, Ciné-club de minuit: Bonjour cinéma
Genres:
Komedie, Drama, Fake documentaire
Trefwoorden:
Tragikomedie
Landen:
Iran


op televisie
0 uitzendingen

Salaam Cinema (1995) is deze week niet op televisie. Log in om een abonnement aan te maken

Reageer