Ligne de vie

1996, Pavel Lungin, 96 minuten

Italië/Zwitserland/Rusland/Frankrijk 1996. Actiefilm van Pavel Lungin. Met o.a. Vincent Perez, Tatiana Mercherkina, Armen Dzhigarkhanian, Sergei Stepanchenko en Aleksandr Baluyev.

VPRO Cinema

Op het vliegveld van Moskou wacht Philippe (Perez), een Franse toonkunstenaar die geen kopek meer heeft om zijn kont te krabben, op zijn vliegtuig dat vertraging heeft. Hij wordt benaderd door de bloedmooie Oskana (Mercherkina) om te gaan stappen in de Russische hoofdstad. Zonder enige argwaan en zonder een geldig visa smokkelt Oskana Philippe uit de transithal en gaan ze samen de bloemetjes buiten zetten in de rosse buurten. Philippe heeft niet in de gaten dat er een pil in zijn drankje wordt gedaan en de volgende morgen ontwaakt hij in een groezelige kelder met een bonkend hoofd omringd door allerlei schurken met ongure tronies. Oskana`s vader, bijgenaamd Papa (Dzhigarkhanian) is het hoofd van een maffiabende en Philippe is de gelukkige, die moet doorgaan voor de Franse fabrieksdirecteur van een katoenspinnerij (die helemaal niet bestaat) en verkocht moet worden aan een 'groep ondernemers' uit een voormalige Centraal- Aziatische Sovjetrepubliek. Als het bedrog ontdekt wordt, worden Oskana en Philippe ontvoerd, maar tussen beiden is inmiddels een hevige passie opgelaaid. Eén kop moet echter rollen. Hoewel de film verschrikkelijk clichématig is, en de rolverdeling alles lekker dik aanzet, is het zó onderhoudend gedaan, dat het povere artistieke peil je als kijker geen lor kan schelen, zelfs het verschrikkelijk voorspelbare scenario van Alain Layrac, Pierre-Henri Salfati, Victor Merejeko en regisseur Lounguine niet. De op locatie geschoten beelden van Manuel Teran zijn een lust voor het oog. Tenminste eens iets anders dan een nieuwe James Bond-film. Waarom ook niet? Dolby. Exporttitel: RUSSIAN MAFIA.

credits

Regie:
Pavel Lungin
Cast:
Vincent Perez, Tatiana Mercherkina, Armen Dzhigarkhanian, Sergei Stepanchenko, Aleksandr Baluyev, Rasmi Djabrailov, Sergei Stepantchenko, Armen Djigartikhanian, Tania Metcherkina
Productie:
Georges Benayoun, Yves Marmion, Angelo Pastore, Bertrand Liechti
Muziek:
Pascal Andreacchio
Jaar:
1996
Alt. titels:
Vie en rouge, La, Schicksal auf Russisch, Russian mafia
Genres:
Actiefilm, Komedie, Misdaad
Trefwoorden:
Gangsterfilm
Landen:
Italië, Zwitserland, Rusland, Frankrijk


op televisie
0 uitzendingen

Ligne de vie (1996) is deze week niet op televisie. Log in om een abonnement aan te maken

Reageer